Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напитките с добавени захари могат да увеличат риска от косопад при мъжете

15 февруари 2023, 11:22 часа

Косопадът засяга много хора по света. Но въпреки че това състояние е изключително често срещано, то може да доведе до много разочарования. Да, можете да опитате различни лечения, за да забавите процеса, или козметични покупки, за да прикриете самия косопад, но в крайна сметка косопадът трудно може да се контролира. А сега учените са установили чрез ново проучване, че пиенето на подсладени със захар напитки всъщност може да увеличи риска от косопад при мъжете.

10 напитки, за които не предполагаме, че са вредни

КАК СЛАДКИТЕ НАПИТКИ СА СВЪРЗАНИ С КОСОПАДА?

Когато става въпрос за връзката между пиенето на подсладени със захар напитки и повишения риск от косопад, се оценяват преки и косвени ефекти. Преките ефекти на подсладените със захар напитки върху риска от косопад при мъжете са свързани с изключително високите нива на добавена захар. Според проучването по-големите количества захар могат да доведат до по-високи концентрации на серумната глюкоза, което може да създаде свръхактивен полиолов път. Този път е известен като място, където глюкозата се превръща във фруктоза, но ако е твърде активен, може да доведе до вредно въздействие върху здравето и риска от диабет. В проучването се казва, че симптомите на косопад силно подсказват за "свръхактивен полиолов път".

Внимавайте: продукти със скрити източници на захар

Що се отнася до по-непреки връзки, има няколко възможности, които трябва да се вземат предвид. От една страна, в проучването се споменава, че високата консумация на захар често може да се среща заедно с диета с високо съдържание на мазнини, което също може да е свързано с косопад. Не само това, но може да има и връзка между емоционалните последици от високата консумация на захар и косопада. 

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА ЗА ВАС?

Въпреки че неотдавнашното проучване предполага връзка между подсладените със захар напитки и косопада, са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърдят заключенията. Поради кръстосания характер на проучването, то е ограничено в способността си да определи дали напитките с добавена захар допринасят механично за загубата на коса. Въпреки това проучването предлага някои възможни обяснения, ако те са верни. Те предполагат, че високите нива на захар могат да повлияят на биохимичните пътища, които допринасят за андрогенната алопеция. Алтернативно, високият прием на захар може да стимулира промени в настроението или други хронични болестни състояния, които косвено могат да доведат до косопад.

Какво се случва с тялото, когато консумираме захар

В крайна сметка резултатите от това проучване може да не са достатъчни, за да изхвърлите всички газирани напитки. Въпреки това тези резултати могат да ви помогнат да решите дали може да ви е от полза да ограничите количеството, което консумирате седмично. Ако ежедневно пиете газирани напитки и сте забелязали проблем с косопада, намаляването на приема може да е полезно начало.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес