Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Намерете правилното място на рутера, за да можете да ловите WI-FI във всички стаи

20 ноември 2021, 14:20 часа

В днешно време много хора използват интернет не само за компютър, лаптоп и смартфон, но и за телевизора в спалнята, и хладилника, и фурната и дори за чайник в кухнята. По тази причина експерти споделиха как правилно да позиционираме рутера в апартамент, така че WI-FI да може постоянно да се улавя от всички джаджи и домакински уреди в къщата.

Качеството на сигнала директно зависи от броя на препятствията по пътя му, а оптималната точка за поставяне на WI-FI рутер се намира приблизително в центъра на жилището. И определено не трябва да поставяте устройството на пода и да го препятствате с шкафове, дивани или аквариуми.

Според експертите, не бива да поставяте рутера до други електрически уреди, особено тези, които излъчват вълни – например микровълнова фурна или радиотелефон.

Електрическите уреди са източник на радиочестотен шум и магнитни полета, а микровълновите фурни, подобно на радиотелефоните, работят на приблизително същата честота като безжичните мрежи на рутерите, което от своя страна ще намали силата на сигнала до минимум. Кухнята не е най-доброто място за поставяне на рутер.

Също така е необходимо да се избягва близостта на източници на топлина, тъй като самият рутер се нагрява по време на работа. Също така, не покривайте устройството и не запушвайте вентилационните отвори в кутията му. Необходимо е навреме да се почисти от натрупания прах.

В големи апартаменти или в селски къщи е добре да се използват допълнителни устройства, като ретранслатори на безжичен сигнал.

И, разбира се, трябва да вземете предвид броя на устройствата, свързани към рутера, въпреки че на теория единственото ограничение е броят на IP адресите, които дадено устройство може да издаде.

Става дума за скоростта на пренос на данни, защото всеки рутер е проектиран за определена скорост - от най-простите и евтини със скорост до 100 мегабита в секунда до по-скъпите модели със скорости до 600 мегабита в секунда. Ако трябва да свържете до шест устройства, тогава най-простият рутер е достатъчен. До 15 устройства могат да се обработват от рутер със скорост до 600 мегабита в секунда. Е, ако броят на устройствата започва от 20 и повече, тогава трябва да помислите за индустриални рутери, подобни на тези в търговските центрове.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес