Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Намажете фугите на плочките в банята с това и те ще останат чисти поне месец

22 ноември 2023, 14:52 часа

Фугите на плочките в банята много бързо губят своя снежнобял цвят. Повърхността става тъмна поради събраната в нея мръсотия, както и гъбички. Проблемът се решава с помощта на домакински химикали. Но има един недостатък: почистването на фугите на плочките отнема много време и процедурата трябва да се извършва често.

Освен това използваният продукт може да е твърде „агресивен“. Ето защо е по-добре да се предотврати потъмняването им, отколкото редовно да се борите с последствията от замърсяване. Освен това има начин белотата на почистените фуги да се запази възможно по-дълго.

Фугите ще станат като нови - ето каква е тайната на опитните домакини

Как да запазим фугите снежнобели за поне месец?

Колкото и да е странно, на помощ идва парафинова свещ. Втрийте я върху добре почистените фуги. В резултат на това на повърхността ще се появи защитна обвивка.

Слой от парафин ще предпази фугите от влага. В резултат на това рискът от мухъл ще бъде минимален. Парафинът ще забави съществено повърхностното замърсяване. По този начин фугите ще бъдат защитени от потъмняване за дълго време - те ще останат чисти поне месец. Но преди да приложите този трик, важно е да почистите добре фугите. За целта може да използвате сода, амоняк и водороден прекис.

Почистване със сода

Содата е подходяща за почистване на фугите на всички видове плочки, с изключение на тези от естествен камък и мрамор. За целта ще са ви необходими 0,5 чаши сода за хляб, контейнер от 300 ml и вода. Ще ви трябва и стара четка за зъби, целулозна салфетка или обикновен парцал, който имате вкъщи. Изсипете содата в подготвения съд, добавете вода малко по малко, докато се образува хомогенна гъста паста. След това изпълните следните стъпки:

  • вземете четка за зъби и я потопете обилно в приготвения разтвор;
  • нанесете продукта върху фугите на равномерен, не много дебел слой;
  • изчакайте 30-40 секунди (до приключване на химическата реакция) и подсушете с чист парцал/салфетка.

Цветът ще се промени пред очите ви - мръсотията ще започне да се „отстранява“, фугиращата смес ще изсветли замърсената повърхност.

Сода за хляб + водороден прекис

Почистващата смес трябва да е в следната пропорция: 4:1 (4 части сода за хляб, 1 част водороден прекис). За да увеличите почистващите свойства на състава, можете да добавите към него малко течност за миене на съдове. Това е особено важно при употреба на сместа в кухнята - препаратът ще помогне за премахване на упорити мазнини. Тази смес ще премахне мазни петна, тъмни петна и неприятни миризми.

За да почистите фугите на плочките с амоняк, пригответе разтвор: разредете 10 милилитра от съставката в 2 литра вода. След това следвайте инструкциите:

  • изсипете състава в бутилка със спрей дозатор. Нанесете върху третираната повърхност;
  • изчакайте 20 минути;
  • избършете фугите с целулозна гъба или мека кърпа.

Резултатът: чисти фуги и несравним блясък на плочките.

Още: Фугите на плочките в банята ще станат бели като сняг, ако смесите тези 2 съставки

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес