Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-вкусните рецепти за Сирни заговезни

02 февруари 2022, 16:57 часа

Сирни заговезни е сред най-почитаните празници от православните християни. На този ден семействата се събират около трапезата, като по-младите искат прошка от по-възрастните. След това възрастните също искат прошка от по-младите, защото всеки човек е равен и е способен на грешки.

Именно това е ритуалът, заради който празникът е известен още с името Прошка. Денят, в който се празнува Сирни заговезни, е последният ден преди най-големия пост през годината – Великденски. Тази година Сирни заговезни се почитат на 6 март, 49 дни преди Великден.

В днешната статия сме ви селектирали най-вкусните рецепти за Сирни заговезни, с които да зарадвате семействата си.

Ето ги и тях:

Баница със сирене и яйца

Това е едно от ястията, които се приготвят на почти всеки празник у нас. Може да използвате сирене или извара, както и да смесите тези два продукта. Имайте предвид, че Сирни заговезни е последният ден преди Великден, в който е разрешено да се похапват храни от животински произход. Затова и не е препоръчително да правите огромни количества, а толкова, колкото да похапнете, докато вечеряте или обядвате със семействата си.

Печена скумрия в сол

Това е една от най-лесните рецепти за приготвянето на този вид риба. Рибката е диетична и се получава невероятно вкусна.

Пости 2022 – всичко, което трябва да знаем за тях

Пъстърва с лук на фурна

Още една лесна гозба, с която да зарадвате всички у дома. Приготвянето й е като детска игра. Използва се нарязан на шайби лук и подправки по избор. Препоръчително е пъстървата да се пече увита във фолио, за да бъде по-сочна и вкусна.

Пълнени яйца

Този стартер е много ефектен, защото позволява да разгърнете въображението си и да го превърнете в произведение на изкуството. Жълтъците на яйцата се смесват с крема сирене, подправки, див лук или друго, което ви се похапва. Може да използвате шприц за напълването на половинките белтъци, така че визията на яйцата да е още по-красива.

Сирене по шопски

Едно страхотно ястие, което българинът обича да похапва. Приготвя се със сирене, лук, чушка, подправки по избор и малко домат. Може най-отгоре да се настърже и малко кашкавал, който още повече да овкуси блюдото.

Пригответе някои от тези вкусни рецепти и зарадвайте всички у дома на Сирни заговезни!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес