Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-красивите планински обекти в България, които трябва да посетите

28 юли 2022, 17:21 часа

Благословена с прелестна природа е България. Има стотици места, които може да се посетят. Всяко едно от тях ще ви зареди с енергия и ще ви вдъхнови.

Едни от най-красивите планински места

Седемте рилски езера

Най-забележителните езера в България -  Трилисника, Окото, Бъбрека, Сълзата, Рибното езеро, Близнаците, Долното езеро. Най-високото е Сълзата, а най-дълбокото езеро е Окото. Каква е легендата? Съществували двама великани (мъж и жена). Те са живеели в неземно красивата планина Рила. Злите сили им завидели на щастието, за това решават да ги унищожат. Мъжът със сетни сили бранил съпругата си и дома им. Отвръщал на всяка атака и се справял успешно с нея.

Злото се разгневило още повече. Това унищожило прекрасният им рай. Мъжът загинал в битка, а съпругата му била съкрушена от мъка. От очите й бликнали неутешими сълзи, които се леели неспирно. Стичали се по склоновете и образували седемте езера. Водата в езерата е кристално чиста – също като нейните сълзи. И до днес срещу езерото Сълзата се намира скала, която наподобява фигурите на мъжа и жената. Според преданията това са двамата влюбени, които увековечават чувствата си и остават заедно завинаги в райския си дом.

Топ 10 на водопадите в Стара планина

Връх Мусала

Мусала – един от най-високите върхове в България и на Балканския полуостров. Намира се в планината Рила на 2925,4 надморска височина. Пътят към върха е удивителен. Разкрива се красива гледката, която се наблюдава от горе.

Самодивското пръскало

Самодивското пръскало -  едно от най-красивите обекти в България. Легендите разказват, че самодиви са живеели край крепостта Калето, и са танцували около водопада. Самодивското пръскало се намира в Западните Родопи. Водопадът е красив, също както самодивите от легендите. В Самодивското пръскало се усеща магията на планината, може да се насладите на прелестната гледка и спокойствието.

Знаете ли кой е най-високият водопад на Балканите – намира се в България?

Бъндеришки езера

Това са 16 езера, но единствено пет са именувани – Жабешкото езеро, Дългото езеро, Рибното езеро, Муратовото езеро и Окото. Имената им наподобяват тези на Седемте рилски езера, а някои дори се повтарят. Най-високо е Жабешкото езеро. От неговите брегове се разкрива удивителна гледка към Муратов връх. В езерата водата е ледникова. Намират се в Централен Северен Пирин.

Райското пръскало

Най-високият постоянно течащ водопад не само в България, но и на Балканския полуостров е Райското пръскало. Внушителната височина от 124 метра, красотата му е несравнима. От върха му се разкрива красивата гледка към Стара Планина. Водопадът се намира в близост до Калофер. Поради тази причина е още наричан Калоферско пръскало.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес