Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-хубавите места в Стара планина, които всеки трябва да посети

20 март 2024, 19:44 часа

Най-дългата планина в България разделя страната на две части и привлича с красиви места - живописни природни кътчета, архитектурни и исторически дестинации, съхранени от древността бит и култура.

Ето кои са някои от най-хубавите места в Стара планина, които всеки трябва да посети.

Водопад “Райското пръскало”
Най-високият постоянно течащ водопад (124,5 м) на Балканския полуостров е и един от най-красивите. Намира се в Централна Стара планина, в подножието на връх Ботев. Извира от вечен снежник под върха, а водите му падат по отвесните склонове на Джендема. Най-красив е през май и юни, когато е най-пълноводен. Основният туристически маршрут към резерват “Джендема” стартира от град Калофер. 

Тетевен
“Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец за майка България” пише народният поет Иван Вазов.
Един от най-дългите градове в страната е разположен върху северните склонове на Средна Стара планина. Заобиколен е от красиви върхове - Петрахиля, Трескавец, Острич, Червен. През града минава река Бели Вит, която извира от подножието на връх Вежен.

Районът е богат на пещерни и скални образувания и водопади. Наблизо могат да се видят Гложенският манастир, водопад Скока, пещерата Съева дупка. В полите на Тетевенския Балкан се намира и едно от най-красивите курортни селища на България - Рибарица.

Топ 5 планински градове в България, подходящи за лятната Ви почивка

Трявна
Намира се в долината на Тревненска река, в северните склонове на Централна Стара планина. Според легендата градът е създаден от избягали търновски боляри, когато столицата Търново пада под османска власт. Трявна е прочута като средище на традиционни занаяти: дърворезба, иконопис, куюмджийство, мутафчийство, гайтанджийство, копринарство, строителство и др. Старата част на града е обявена за архитектурен резерват.

Един от символите на Трявна е Часовниковата кула, която е в самия център. Построена е през 1814 г. с височина 21 м. На около 20 м от Часовниковата кула е каменният мост, познат като Гърбавия мост. Построен е в римски стил и датира от 1845 г. След като преминете моста, ще се озовете на очарователната Улица на занаятите, където и днес ще видите произведения на местни занаятчии.

Белоградчик
Най-северозападният град на България е разположен в Западна Стара планина. Селището е създадено от римляните, които са изградили днешната Белоградчишка крепост, използвана за охрана на стратегически пътища. Днес на територията на този малък град могат да се видят 5 природни забележителности, най-известни сред които са Белоградчишките скали - уникален природен феномен на възраст над 230 млн. години. Сред другите природни атракции са пещерите Магурата и Венеца, водопад Бела вода, резерват “Чупрене”. Белоградчик е истинско райско кътче с кристално чист въздух и чудесни възможности за туризъм.

Кои са най-подценяваните за туризъм български градове?

Етъра
Етнографският музей на открито “Етъра” в Габрово е открит през 1964 г. по идея на Лазар Донков. Задачата на Лазар Донков е да издири, проучи, съхрани и популяризира архитектурата, бита, поминъка и културата на балканджиите от периода на Възраждането до наши дни от региона на Централна Стара планина. Тук се съхраняват българските традиции във везането, тъкачеството, дърворезбата и десетки други занаяти, които постепенно изчезват.

В гората, сред дърветата, от двете страни на реката, са разположени работилници, възстановки на възрожденски къщи и стари калдъръмени улици. Насладете се на кафе на пясък, домашно сладко, захарно петле, топло симидче или геврече сред уюта на автентични кафенета, в които всичко се приготвя по оригинална рецепта, запазена от векове.

Шипка
Всеки българин трябва да посети паметника на Шипка - символ на свободата и едно от най-светите места. Паметникът се извисява на връх Свети Никола, на мястото на решителните тридневни сражения по време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г.

Паметникът е тържествено открит на 26 август 1934 г. от цар Борис III. Идеята за построяване на монумента възниква още през 1879 г., а решението се взема от ветерани опълченци на конгрес през 1920 г. Средствата за строежа се събират като доброволни дарения от целия народ.

Монументът на Шипка представлява средновековна кула от доломит с форма на пресечена пирамида с височина 31,5 м. На останалите три страни на кулата са изписани местата на най-големите сражения - Шипка, Шейново и Стара Загора. Победата над османските войски е олицетворено от женска фигура.
Маршрутът за изкачването до Паметника на свободата започва от паркинга, който се намира на границата на Габровска и Старозагорска област, разположен на 13 км северно от град Шипка.Оттук имате около 800 м и малка денивелация. Стъпалата, които водят до паметника са 894.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес