Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите начини да поддържате прозорците си безупречно чисти

05 октомври 2024, 13:30 часа

Който е измил прозорците и ги е поддържал чисти през пролетта и лятото - браво, но ако не сте имали време, направете това сега, преди да настъпи зимата, преди да падне слана.

 

Колко често трябва да почиствате прозорците си?

Още: Какво представлява "прозорецът на Овертон"

Наистина зависи от вашите навици. Някои хора обичат сами да почистват прозорците си всяка седмица, защото не понасят ивици, капки или прах по стъклото. За други е по-удобно тази работа да се извършва от професионален чистач два пъти годишно. Но така или иначе през пролетта и есента миенето на прозорци е сред топ задължителните задачи.

Нека ви припомним, че облачните дни са идеални за миене на прозорци. При горещо слънчево време всичко изсъхва много по-бързо и по стъклото остават ивици.

Преди да измият прозорците, много хора забравят за това:

·         Отстранете всички дрънкулки, декор и всякакви дребни предмети от прозорците, които ще пречат на почистването.

Още: Смъртоносен капан: защо котките не трябва да се доближават до прозорци с PVC дограма

·         Защитете подовете, околните стени и мебелите.

 

Най-добрите и лесни решения за почистване на прозорци през есента

Прах

Още: 3 правила за проветряване на стая в студено време, не всеки знае за тях

За всеки прах, а често има много по прозорците и первазите, химическото чистене е подходящо. Дори ако рамките и стъклата не изглеждат мръсни, те трябва да бъдат почистени от прах, преди да преминете към втората стъпка - мокро почистване. Избършете рамките и первазите със суха микрофибърна кърпа от долния край към центъра. И не забравяйте за ъглите, там се натрупват повече прах и мръсотия.

 

Мръсотия

Можете да пропуснете специалните бутилирани препарати и да смесите разтвор от топла вода с малко количество препарат за миене на съдове. Обикновено са достатъчни една или две капки на 3 литра вода. Вземете домакинска гъба, напоете я в разтвора и избършете прозорците, като внимавате с ъглите, гънките и цепнатините на прозореца.

 

Стъклочистачка

След това отстранете разтвора с чистачка или водна стъргалка и избършете с чиста хартиена или платнена кърпа. Вземете скрепер в едната ръка и чиста салфетка в другата и периодично избърсвайте скрепера от мръсна вода.

 

Вестник

За да се отървете от ивиците след чистене и да постигнете безупречен блясък, можете да използвате суха кърпа или дори стария метод на баба - вестник. Само имайте предвид, че не всички вестници са еднакви. Някои видове печатарско мастило могат да оставят петна по стъклото и не са подходящи за почистване на прозорци, но има други, които са напълно подходящи. Просто трябва да опитате и да го разберете, докато чистите.

 

Съвет:

Опитайте да избършете прозорците на сухо от едната страна на стъклото отдолу нагоре, а от другата отляво надясно. Ако забележите ивици по стъклото, ще разберете от коя страна са.

 

Кога имате нужда от помощта на професионален чистач?

Разбира се, това зависи от броя и вида на прозорците, колко са замърсени и желанието ви да ги почистите. Колко свободно време имате, имате ли нужда от стълби или специално оборудване, за да стигнете до горната и външната повърхност на прозореца. Ако има прозорци, които не можете да достигнете или трудно достигате, препоръчваме да наемете професионален чистач.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес