Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрият домашен препарат за миене на стъкла!

04 октомври 2021, 18:32 часа

Почистването на прозорците може да бъде почти мисията невъзможна и истинско предизвикателство дори за най-силния препарат. Също така, препаратите съдържат различни вредни вещества, които се отразяват и на нас. Вместо това, можете да използвате различни домашни методи, по които да почистите прозорците и те са напълно ефикасни.

Домашен препарат за миене на прозорци

За да си приготвите препарат за почистване на прозорци, ви трябват тези съставки:

·        ¼ чаша бял оцет

·        ¼ чаша алкохол (водка, спирт)

·        1 чаена лъжичка царевично нишесте

·        2 чаши вода

·        10 капки етерично масло по избор

Смесете всички състави в бутилка, която има механизъм за пръскане. Хубаво разклатете, така че всички съставки да се смесят добре. След това напръскайте и почистете с мрикофибърна кърпа.

Най-вероятно се чудите защо в препарат за прозорци е нужно нишесте. Дори на пръв поглед да изглежда гладко стъклото, то има неравности и пукнатини. Нишестето ще ви помогне да ги почистите в дълбочина и ще предпази от размазване и оставяне на замазани петна. 

Почистване със сапунен разтвор

За да го направите трябва да настържете 20 грама сапун и към него да добавите около 500 мл топла вода. След това изчакайте сапунът да се разтвори напълно и вече имате икономичен препарат. Ако искате нещата да станат още по-бързо, в сместа потопете магнитна четка за чистете на прозорци. С нея само за около 5 минути ще сте почистили един прозорец.

Само с оцет

В рецептата по-горе споменахме оцета, но сега ще представим начин за почистване само с него. В миналото хората са го използвали, за да се отърват от мазните петна и отпечатъци. В един литър сложете 2 лъжици оцет. След това вземете мека кърпа или моп. С негова помощ ще измиете прозорците си и те ще бъдат като нови. 

Почистване с амоняк

Той има много остър мирис и не може да се обърка с нищо друго. Амонякът е силна киселина и за нея мазните петна не представляват никаква трудност. За да направите смес за почистване на петна, има два начина. Единият е да смесите 5 литра вода и 5 мл амоняк. Другият вариант е да вземете 200 мл шише, в него да сложите същото количество амоняк, накрая добавете и 100 мл глицерин. Накрая разтръскайте добре и започнете да чистите прозорците.

Преди почистите прозорците, заемете се първо с дограмата и первазите. Почистете първо тях и дори да капне върху тях, после можете отново да ги забършете, без да остават следи. Не така ще бъде ситуацията в последствие, ако нещо капне върху измитите прозорци. Дори една капка може да остави следа и след това ще ви се наложи да ги измиете отново.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес