Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-ценните съвети, с които да премахнем ТРАЙНО мухъл и плесен от дома си

09 септември 2021, 15:06 часа

Мухълът е едно от най-вредните и неприятни неща, които бихме могли да имаме в дома си. Той нарушава не само уюта, но може да навреди и на здравето на членовете на домакинството. Неприятната влага разрушава стените, може да предизвика алергична реакция с упорития си мирис. Срещу мухъла има какви ли не средства, които уж се предлагат за борба с него, но рядко някое върши работа. Сега ще опитаме да ви дадем полезни съвети за справяне с него, които работят.

Сложете външна изолация със стиропор на жилището си – по този начин ще препречите пътя на мухъла отвън. Може да използвате и фибран вместо стиропор. По принцип, според професионалното мнение, стиропорът е по-ефективен вариант, тъй като е с широчина 8 см, което е много добра изолация против влагата. Това е дишащ материал, който не допуска образуването на мухъл.

Сложете хидроизолация на жилището си – още нещо, което може да направите, е да поставите хидроизолация на външните стени. Това се прави с битумен грунд. Може да се нанесе с четка, пистолет или мече. Обикновено хидроизолацията се слага при строежа на жилището и служи за разграничаване на влагата от пръстта. Подходяща е циментовата изолация, която е еластична и качествена. Върху нея се прави замазка, за да не стои така в суров вид. За да имате изолация против шум и студ, може да поставите грунд против мухъл преди другите настилки.

Използвайте специална боя за боядисване на стените – влагата се появява през студените месеци, когато помещенията се проветряват рядко. Ето защо се препоръчва боядисването на жилището със специални бои със сребърни йони или антибактериален латекс, който предпазва от мухъл. Подсигурете и банята по този начин. Има специални бои или латекс, които са за мокри помещения. Под замазката с боя или латекс нанесете грунд против мухъл.

Възползвайте се от термоизолиращата боя – това е нов начин за справяне с влагата. Прилича на гъста бяла боя, в която има керамични сфери, които играят ролята на термоизолатор. Тази боя се нанася с валяк, като преди това се разбърква много добре. Минава се два пъти, не многократно – втория се нанася 4-5 слоя след първия. Ъглите може да третирате с четка, за да ви е по-лесно.

Използвайте различни препарати против влага – те обаче могат да ви помогнат, само ако мухълът по стените е повърхностен, а не е в стената. Ако това е така, първо трябва да го изкъртите или изстържете. Спрейовете против мухъл помагат при лека форма на влага.

Купете си абсорбатор за влага – те се продават под различна форма. Най-често срещани са кутиите с таблетки, които усвояват влагат. Те са с различна големина за различни помещения. Една кутия ще ви свърши работа за два месеца. Влагоабсорбаторите са допълнителна застраховка срещу мухъла.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес