Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Начини да се справите с чувството за вина

05 февруари 2023, 19:43 часа

Грешките в живота са естествена част от израстването на човек. Но чувството за вина, което те провокират, се прокрадва и заема място в съзнанието ви. То може да причини много емоционални и физически сътресения.

Може да се чувстваме виновни, че поставяме граници около себе си или се отпускаме и почиваме прекалено. Също така може не знаем как да продължим напред, след като направим нещо грешно. Може би също се справяте с повтарящи се самоосъждания и критики, свързани със спомените ви за случилото се и страха ви другите да разберат. Чувството за вина може да е провокирано от различни фактори.

6 чувства, които изпитват ПЕСИМИСТИЧНИТЕ хора

Силата на емоцията

Вината - нейното разбиране и приемане, може да ви помогне да признаете действията си и да подхрани мотивацията ви, за да подобрите поведението си в бъдеще. Това може да ви провокира да помислите какво може да направите по различен и по-добър начин.

Вината понякога може да насърчи положителни промени и мисли, но тя също може да ви задържи в миналото и да не успеете да продължите напред. Да мислите ден след ден за стара грешка.

Как да смегчите вината си?

Ако пренебрегвате вината си и се правите, че не съществува – тя ще изчезне? Ще забравите за нея? Но това всъщност не е точно така. Подобно на други емоции, ако пренебрегвате чувството на вина, това може да я накара да остане, карайки ви да се чувствате по-зле с течение на времето.

Отделете малко време за себе си. Вземете дневник, запишете и следете мислите си. Кажете си или запишете какво се е случило: „Преписах на изпита.“, „Наруших обещание.“ „Изневерих на любимия.“

Как да се справите с разбито сърце?

Отворете прозореца и изпратете през него всички негативни чувства - на вина, разочарование, съжаление, гняв. Записването на това, което чувствате, може да помогне.

Много ситуации са по-сложни, отколкото изглеждат на пръв поглед. А и с течение на времето може да ги видим в различна светлина и да разсъдим по-добре.

Ако ви е трудно да признаете вината си и да я запишете в дневник, то редовната медитация може да има значение и да ви се отрази положително. Такава практика може да ви помогне да се запознаете по-добре с емоциите, като по-лесно приемате и преодолявате дори най-неудобните. Обърнете се към вътрешното си Аз и мислете за по-доброто бъдеще, което ви очаква.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес