Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мъчат ви нощни крампи? Ето 5 ефективни начина да ги избегнете

07 декември 2021, 15:55 часа

Усещането за схващане на краката е нещо, което много хора познават от първа ръка. Много често това се случва през нощта и не само при възрастните хора, но и при младите. В мрежата можете да намерите много народни средства за лечение на крампи, всъщност това не е заболяване, а симптоматика. За да се отървете от тях, е важно да откриете причината и да разрешите проблема, който съществува. Има доста причини, които причиняват тези крампи, както и техните разновидности.

Лекарите разграничават 4 вида крампи: миоклонични, клонични, тонични, тонично-клонични. Първите не са болезнени, просто мускулите потръпват, например, от неочаквано докосване. Вторите са по-продължителни, ритмични – нервен тик на очите, например. Други пък са болезнени, продължават дълго време, невъзможно е да се контролира процеса. Те създават най-много проблеми на хората.

Последните се редуват ритмично треперещи и неволно напрягащи се. Има крампи, причинени от сложни заболявания като епилепсия. Те изискват съвсем различно отношение и лечение от специалист.

Крампите могат да бъдат провокирани от разширени вени, патологии на нервната система, високо кръвно налягане, интоксикация (при отравяне, инфекция), нарушения по отношение на хормоните, метаболизма. Също така, крампите често се появяват по време на бременност, след прекомерно физическо натоварване, продължително фиксиране на краката в неудобно положение.

Ако за първи път се сблъсквате с подобен проблем, не се паникьосвайте, има прости и ефективни начини да се отървете от пристъпите. Трябва внимателно да издърпате пръстите на краката си, за да може мускулът да се отпусне. Това може да отнеме време. Можете да се разходите боси по студения под, всичко това ускорява притока на кръв. Самомасаж със затоплящ мехлем.

Има 5 ефективни начина за предотвратяване на спазми през нощта

1. Корекция на диетата

Елиминирайте напълно енергийните напитки, сведете до минимум алкохола. Трябва да пиете най-малко 2 литра вода на ден. Яжте повече храни с магнезий, калий. Много полезни са бананите, елдата, бобовите растения, магданозът и спанакът. Яжте по-малко преработени меса. Винаги накисвайте зърнени храни и ядки, които са с високо съдържание на фитинова киселина. Тази киселина пречи на усвояването на магнезия. Когато приемате хормони или диуретик, включете в диетата си витамини с магнезий и калий.

2. Елиминиране на стресови ситуации

Именно стресът се отразява негативно на нервната система и причинява подобни проблеми.

3. Правилни обувки

Красотата и модата са страхотни, но и обувките трябва да са удобни. В противен случай кръвният поток ще бъде нарушен, лимфата ще застои, всичко това ще провокира крампи. Избягвайте тесни обувки с висок ток.

4. Лечение на разширени вени

Много често крампите измъчват тези, които страдат от разширени вени. Затова се занимавайте със спорт, вървете поне 8000 крачки на ден, ако седите по цял ден, правете гимнастика. Много добре действа гимнастиката за краката, за която се използват топки и ролки.

5. Корекция на тренировката

Опитайте да говорите с треньори, които спортуват. Често гърчовете са причинени от претретоварване.

Ако спазмите се появяват периодично, а витамините не помагат, посетете Вашия лекар.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес