Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Митове за чая: 10 мита, в които много хора все още вярват

07 април 2023, 10:06 часа

Историята на чайната церемония започва в източната култура. Феновете на тази напитка се стремят да следват чаената церемония, но често допускат грешки.

Мит 1

Чаят от най-висок клас се събира предимно ръчно. Всъщност това твърдение не е съвсем вярно.

Мит 2

Ако искате да приготвите чай според всички правила, тогава трябва да използвате порцеланов чайник. За други видове чай можете да използвате всякакви съдове - глинени или стъклени. Не трябва да варите чай само в метални съдове, защото такива съдове се окисляват и в крайна сметка само развалят вкуса на напитката.

Мит 3

Най-добрият вкус е на чая, който расте високо в планините. Всичко е точно така. В планините чаеният храст расте много по-бавно. Чистият въздух допринася за факта, че чаените листа натрупват огромно количество ценни вещества. Но в планините има ниски температури и могат да се получат само няколко култури на сезон, докато в низините броят на културите годишно достига шест.

Учени: Тези чайове са полезни за мозъка, сърцето и имунитета

Мит 4

Зеленият и черният чай растат на различни храсти. Това погрешно схващане е много разпространено сред любителите на напитката. Всички сортове чаени листа се берат от един и същи храст. Различен вид чай се получава заради специално сушене и ферментация на готовите суровини.

Мит 5

С най-ниско качество са пакетчетата чай. Този мит може да се счита за верен в повечето случаи. Често известни компании продават чай в пресовани плочки.

Мит 6

Ако искате да приготвите отличен чай, тогава трябва да използвате само вряща вода.

Колкото по-слабо е ферментирал чаят, толкова по-ниска е температурата на водата, използвана за приготвянето му.

Чудният домашен чай за подхранване на градината

Мит 7

Качеството на чая зависи пряко от опаковката, в която се продава. Всъщност чаят много активно абсорбира миризмите на близките продукти. Затова е важно в каква опаковка е опакован.

Скъпите чайове обикновено са винаги опаковани в кутии.

Мит 8

Зеленият чай може да лекува рак. Всъщност този мит не е нищо повече от най-разпространеното предположение. Учените все още провеждат изследвания за това, че чаят помага за неутрализиране на тумори.

Мит 9

Ако хапвате сладичко, тогава трябва да пиете чай с храната. Не всички диетолози подкрепят това твърдение, но в него има известна истина.

И така, чаят съдържа витамин В1, който помага за бързото разграждане на въглехидратите, съдържащи се в сладкишите.

Мит 10

Бременните не трябва да пият чай. Това твърдение е измислено от онези, които смятат, че тялото на бременна жена не трябва да пие чай поради ниското съдържание на кофеин в състава му.

Кафето наистина е по-добре да не се пие заради опасността от спонтанен аборт, който провокира. Но малко количество чай не може да навреди на жената да роди здраво бебе. Пийте не повече от 2 чаши чай на ден и тогава не можете да се притеснявате за опасностите от чая за бременни жени.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес