Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мистериозен зелен огнен обект прелетя над Япония (ВИДЕА)

17 януари 2024, 13:52 часа

Удивително небесно явление случайно засне уредникът на местния исторически музей на град Хирацука, Даичи Фуджи в Япония. Той сподели наблюденията си в социалните мрежи, публикувайки кадри на огнена топка. Уникалните секунди са заснети от камери в дома му, а след това в интернет пространството се появява и видео от камера в град Фуджи.

Видеозаписите ясно показват огромна и ярка огнена топка в зелен цвят, движеща се по небето с голяма скорост посред бял ден, съобщава NHK. В интернет вече могат да се видят различни записи от камери в Токио и Фукушима, които са записали и момента на полета на мистериозния небесен обект.

Още: Откриха най-стария метеоритен кратер в света – той е на 3 милиарда години

Какво казват експертите?

Според японски медии астрономи са направили предварителен анализ и са установили, че това мистериозно огнено кълбо се движи със скорост от 42,4 километра в секунда, а траекторията му е от залива Сагами до префектура Нагано. Звукът от този обект е бил описан от свидетелите, които са го видели, като "напомнящ експлозия". 

Експертите продължават да анализират данните и да проучват възможните обяснения. Смята се, че това най-вероятно е метеор. Защо е зелен обаче все още не е ясно.

Още: Земетресението на 1 януари в Япония измести бреговата ивица (СНИМКИ)

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес