Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Маймуна, направила си селфи, е обявена за "Личност на годината"

06 декември 2017, 09:55 часа

Помните ли маймуната, която си направи селфи и стана истинска звезда в интернет само за няколко дни, а след това снимкатапредизвика спорове за авторски права в САЩ? Именно тя отново е в публичното пространство, този път като "Човек на годината".

Това признание дойде от организацията "Хора за етично отношение към животните" (РЕТА). От там заявиха, че зачитат Наруто, черен макак с глупаво изглеждаща усмивка, за да бъде признато, че "той е някой, а не нещо".

През 2011 г. маймуната натисна бутона на затвора, докато гледаше надолу към обектива на фотоапарат, поставен от снимащия природни забележителности британски фотограф Дейвид Слейтър на остров Сулавеси. Снимките бързо станаха хит и PETA започна съдебно дело, според което тогава шестгодишният Наруто трябвало да бъде "обявен за автор и собственик на снимката".

"Историческото селфи на Наруто оспорва идеята за това кой е човек и кой не е и доведе до първия съдебен процес, целящ да обяви животно за собственик на имущество, вместо самото той да бъде третирано като собственост", каза основателят на PETA Ингрид Нюкирк в сряда, цитиран от БГНЕС.

Съдебният случай предизвика международен дебат между правни експерти за това личности ли са животните и дали могат да притежават собственост. Слейтър настоява, че той притежава авторските права за снимката, след като е организирал създаването й – поставяйки тринога и отдръпвайки се от инсталацията за няколко минути, само за да установи, когато се връща, че маймуната е взела камерата му и се е хванала в кадър. Британският фотограф спечели на първо гледане делото в Калифорния, но от РЕТА обжалваха това решение пред по-висша инстанция.

Случаят беше разрешен извън съдебната зала през септември, когато Слейтър се съгласи да дарява 25% от всякакви приходи от този кадър за в бъдеще, които средства да бъдат използвани за защита на местообитаването на макаците в Индонезия.

Властите и активисти за защита на природата се опитват да убедят селяните в Сулавеси да извадят от менюто си застрашените от изчезване маймуни, които са част от кулинарията на местното население.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес