Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Любопитна информация за спалното бельо

03 май 2022, 20:00 часа

Спално бельо има във всеки дом, но с него са свързани и много интересни факти.

1. Най-големият комплект спално бельо е записан в Книгата на рекордите на „Гинес“. С ширина 105 м и дължина 685 м, то може да побере 3000 души. За да се направи чаршаф с такъв размер, са изразходвани 5 724 138 метра прежда.

2. Британската компания Charlotte Thomas Bespoke произвежда най-скъпото спално бельо. Цената за ръчно ушита калъфка за възглавница достига 2.5 хиляди долара. Най-скъпият комплект е от египетски памук и вълна от тънкорунни мериносови овце. Цялото това великолепие е украсено с 22-каратово злато.

3. В Римската империя бродерията била от особено значение. Римляните вярвали, че любовното легло трябва да бъде покрито от ленен чаршаф с бродерия. Само по този начин било възможно да се осигурят хармонията и любовта в семейните отношения.

4. Преди Втората световна война било невъзможно да се купи спален комплект: всички аксесоари се продавали отделно. Едва в средата на ХХ век се появили пълноценни комплекти.

5. Смята се, че бельото с морска тематика се счита за най-подходящо за спане, тъй като водата насърчава проявата на положителни емоции и има благоприятен ефект върху човек по време на сън.

Не по-малко внимание се обръща на цветовата гама, тъй като всеки цвят е надарен с определени свойства. Ето защо при избора на спален комплект е важно да се съсредоточите както върху качеството, материалите и размерите, така и върху цветовите нюанси. Експертите смятат, че на интуитивно ниво винаги избираме за себе си това, което е най-съвместимо с нашия характер, облекчава стреса, действа успокояващо или обратно: допринася за проявата на страстни импулси.

Спално бельо топ 7 съвета при покупка

Бяло. От древността бялото олицетворява лекота и нежност, чисти мисли и състояние на спокойствие. То е най-разпространено за производството на спално бельо.

Червено. Символизира страст и пламък, засилва еротичното желание. Комплектите с този цвят се препоръчват за тези, които тази нощ не се канят да спят.

Жълто. Символ на слънцето, жив и позитивен цвят. Носи добра енергия, способна да даде жизненост, но не толкова страстна, че да прекарате една нощ без сън. Спането сред цвета на слънчевите лъчи ще ви позволи да се запасите с енергия и да получите заряд от жизнена енергия.

Синьо. Асоциира се с чиста вода и лед. Въплъщава свежест, най-актуална в горещо време.

Зеленото е цветът на природата. Влияе благоприятно на подсъзнанието, а оттам и на целия организъм като цяло. Усещайки единство с природата, човек заспива добре и спи достатъчно, събужда се отпочинал и пълен с енергия за следващия ден.

Оранжевото е цвят, пълен с яркост, наситеност и бодрост. Спалното бельо в тази цветова схема обикновено е предназначено за млади поспаланковци.

Кафявото е символ на мъжество, желязно спокойствие и надеждност. Подходящ за мъжката половина на човечеството, но жените също ще спят спокойно в комплекти с кафяви нюанси.

Това далеч не са всички забележителни факти за спалното бельо. Препоръките по-горе не са задължителни, но определено ще ви помогнат да направите съня си по-спокоен или обратното: ще ви осигурят една незабравима нощ.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес