Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лесно, ефикасно и спестява пари: Ето как да почистите сами климатика

24 юли 2024, 09:39 часа

Мръсният вентилатор или климатик не само не върши работата си правилно, но също така представлява потенциална опасност за здравето, особено ако имате чувствителни бели дробове или алергии.

Още: Прости стъпки за чисти плодове и зеленчуци без пестициди

Как да почистите вентилатор

Първо трябва да разглобите външните части на вентилатора. Това ще ви позволи достъп до вътрешните части дори и до най-трудните места. Внимателно прегледайте вентилатора, за да намерите скобите, които свързват всяка негова част, след което ги развийте с отвертка или на ръка, в зависимост от модела.

За да премахнете праха, събран в него, можете първо да използвате прахосмукачка. След това избършете витлата с кърпа, навлажнена в гореща вода с препарат или оцет. За тесни части използвайте четка за зъби или гъба. След внимателно почистване на вътрешните части продължете с външните части. Накрая подсушете всички части с кърпа и ги сглобете.

Как да почистите климатик

Повечето климатици имат филтър за многократна употреба. Филтърът блокира навлизането на прах във важни части на системата. Следователно е необходимо да почистите или смените филтъра, ако е необходимо.

Трябва да почиствате филтъра поне веднъж месечно, в противен случай работата на климатика няма да бъде максимална. Използвайте прахосмукачка, след което го изплакнете с гореща вода и накрая го подсушете. Ако използвате препарат е препоръчително той да е мек и с високо качество. След като го изплакнете обилно, оставете филтъра на слънчево място да изсъхне. В зависимост от спецификата на вашия дом и домашни любимци, трябва да сменяте или почиствате тези филтри на всеки един до три месеца.

Повечето филтри са маркирани със стрелка, която ви показва в каква посока трябва да тече въздухът. Уверете се, че това съответства на вашето устройство. В противен случай в системата ще влезе прах. Трябва също така да се погрижите филтърът да пасне добре в слота. Смяната на филтъра е от съществено значение, но поддръжката ще помогне на вашия климатик да работи по-дълго.

Още: Климатик в стаята: 5 сериозни проблема, които може да предизвика

Рутинна проверка от професионалист ще гарантира, че вашата система работи с максимална ефективност и ще открие всички проблеми, които биха могли да влошат нещата с времето.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес