Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лесни съвети против запек по време на пътуване

02 юни 2024, 12:01 часа

Пътуването може да бъде стресиращо за ума и тялото ви. Но следването на тези прости съвети може да ви помогне да поддържате червата си щастливи и здрави, докато сте в движение.

Разстроен стомах или проблеми с храносмилането, които изискват прекарване на допълнително време в банята, са сигурни начини да спрете едно забавно пътуване.

Пътуването може да бъде забързано време. Може да не разполагате с нормалната си здравословна диета. Може да се храните повече навън и да ядете нови храни на нови места, включително повече преработени храни, и е лесно да преядете в тази обстановка, поставяйки повече стрес върху храносмилателната ви система, отколкото у дома.

Кои са най-подходящите чайове за разхлабване

Всички тези фактори могат да ви направят по-податливи на стомашно-чревни проблеми по време на пътуване. Може да изпитате диария (включително диария на пътешественика), запек, киселини, гадене, подуване на корема или газове.

Но никой не иска да отделя време от пътуване, за да се справи с проблеми с храносмилането. Така че, за да поддържате червата си здрави по време на пътуване, помислете за следните експертни съвети.

1. Не преяждайте

Част от забавлението на ваканцията е да ядете в нови ресторанти и да опитвате нови храни. Равела обаче казва, че устоявайте на изкушението да преяждате.

Преяждането разтяга стомаха и изследванията са установили, че хората, които преяждат, са 10 пъти по-склонни да се нуждаят от спешна медицинска помощ за запушване на храната.

2. Яжте много фибри

За да поддържате изхожданията си редовни. Яжте толкова фибри, колкото обикновено ядете у дома. Най-добрите източници на фибри включват плодове, зеленчуци, ядки, семена, пълнозърнести храни и боб.

Придържайте се към варени зеленчуци и обелени плодове, за да намалите риска от хранителни заболявания.

Намалете до минимум приема на преработени храни. Опаковайте здравословни закуски за ядене или ги купете от местните хранителни стоки. Опитайте се да сте сигурни, че включвате възможно най-много цели растителни храни (които са богати на фибри), дори ако ядете навън.

3. Пийте много вода

Дехидратацията е друга основна причина за запек, така че пиенето на много вода по време на почивка е задължително.

Но разберете предварително дали водата е безопасна за пиене. Придържайте се към бутилирана вода, ако има някакви съмнения относно нейната безопасност. И избягвайте кубчета лед на места, където водата не е безопасна. Замърсената вода ще наруши червата.

4. Избирайте напитки разумно

Прекомерната консумация на напитки, които съдържат много захар, кофеин или алкохол, може да раздразни стомашно-чревната система, особено при хора с чувствителен стомах.

Кафето и алкохолът могат да ускорят храносмилането, което означава, че има по-малко време за червата да абсорбират вода, причинявайки водни, подобни на диария изпражнения.

5. Вземете хранителни стоки от местните магазини

За да дадете почивка на стомаха си от ресторанта и преработените храни, купуването на прясна храна от близките пазари и готвенето във вашия курорт или хотел е опция.

Това е чудесен начин да научите друга култура, да спестите пари и да си починете от храненето навън.

Храненето у дома почти винаги е по-добро за здравето на храносмилането, отколкото храненето навън. По-вероятно е да получите хранително отравяне, докато пътувате, отколкото докато се храните у дома. Не само, че хранителното отравяне може да доведе до стомашно-чревни страдания в краткосрочен план, но може да причини постинфекциозен синдром на раздразнените черва (IBS), който може да продължи цял живот.

4-те неща, които лекарите препоръчват при нередовен стомах

Диарията на пътника е друго често срещано заболяване, което може да възникне след ядене на храна или питейна вода, замърсени с бактерии, вируси или паразити.

6. Отидете до тоалетната

Въпреки че изхождането в обществена тоалетна или обща хотелска стая е неудобно за някои хора, така че не пренебрегвайте желанието си да отидете до тоалетната.

Това може да причини нередовни движения на червата и стомашно-чревен дискомфорт. Пренебрегването на желанието да отидете може да доведе до запек. Няколко дни запек могат да доведат до диария, когато желанието най-накрая се появи.

Други често срещани храни, които предизвикват диария по време на пътуване, включват пикантни и мазни храни, които често се използват в ресторантите.

7. Измийте ръцете си

Преди хранене измийте добре ръцете си със сапун и вода, за да избегнете разпространението на микроби и болести.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес