Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар обясни защо спането наляво е най-подходящата позиция за сън

11 септември 2023, 18:22 часа

Позицията за спане често е въпрос на лични предпочитания, но тя може да окаже значително влияние върху здравето и благосъстоянието ви. Въпреки че има няколко позиции, от които да избирате, спането на лявата страна често се счита за най-подходящо поради различни причини.

На първо място спането на лявата страна може да насърчи по-доброто храносмилане. Тази позиция позволява на стомаха ви да почива под нивото на хранопровода, което може да помогне за предотвратяване на киселинен рефлукс и киселини. Гравитацията работи във ваша полза, като помага на стомашното съдържание да остане там, където му е мястото, и намалява вероятността от дискомфорт през нощта.

Какво издава за нас позата за сън?

Освен това спането на лявата страна може да подобри кръвообращението. Сърцето, жизненоважен орган, е разположено от лявата страна на тялото. Когато спите на лявата си страна, спомагате за улесняване на естествения поток на кръвта към и от сърцето. Това може да бъде особено полезно за хора с определени заболявания, като например сърдечни заболявания или високо кръвно налягане.

За бременните жени често се препоръчва да спят на лявата страна. Тази позиция може да подобри притока на кръв към матката, плацентата и плода, като намали риска от усложнения и насърчи по-здравословна бременност. Тя също така помага за намаляване на натиска върху гърба и може да бъде по-удобна за бъдещите майки.

Друго предимство на спането на лявата страна е възможността да се намали хъркането и да се облекчат симптомите на сънната апнея. Като поддържа дихателните пътища отворени и безпрепятствени, тази позиция може да доведе до по-тих и спокоен сън както за човека, така и за неговия партньор.

Коя е най-правилната поза за сън?

В допълнение към физическите ползи, спането на лявата страна може да подобри и лимфния дренаж. Лимфната система на тялото играе ключова роля в отстраняването на отпадъците и токсините от тъканите. Спането на лявата страна може да подпомогне ефективното отстраняване на тези вещества, допринасяйки за цялостното здраве и благополучие.

Въпреки че спането на лявата страна предлага многобройни предимства, то може да не е подходящо за всеки. Някои хора може да го намират за неудобно или да изпитват болки в раменете или бедрата. В такива случаи е важно да се даде приоритет на комфорта и качеството на съня.

Позицията, в която спите, може да окаже сериозно влияние върху вашето здраве. Спането на лявата страна често се счита за най-подходящата позиция поради потенциалните ползи за храносмилането, кръвообращението, бременността, намаляването на хъркането и лимфния дренаж. Изключително важно е обаче да намерите позицията за сън, която най-добре отговаря на вашите индивидуални нужди и предпочитания, като си осигурите спокоен и подмладяващ сън през нощта.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес