Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се намират синусите в човешкото тяло

25 януари 2024, 15:13 часа

Околоносните синуси, познати също като пазухи, представляват интересна част от анатомията на човешкото тяло. Тези пространства, пълни с въздух, са разположени около носната кухина и са свързани с нея. Четирите основни групи синуси - горночелюстни, челни, етмоидални и сфеноидален синус, образуват сложна система, която играе важна роля в нашия организъм.

Причината да имате странна миризма в носа си

Горночелюстният синус

Най-големият от четирите синуса, горночелюстният синус или sinus maxillaris, е разположен в горночелюстната кост. Този чифтен синус се дели на ляв и десен, и комуникира с носната кухина през малко отворче. Интересната особеност е наличието на тънка костна пластинка между зъбите на горната челюст и кухината на синуса. Горночелюстният синус се развива след раждането, като при новородени има размера на грахово зърно.

синуси

Челните синуси

Разположени в челната кост, челните синуси могат да варират по форма и размери. Двете пазухи се разделят от преграда, която рядко е централно разположена. Честата комуникация помежду им се осъществява чрез челно-носния канал, който има малък просвет. Развитието на челните синуси продължава след втората година от живота.

Лекува ли се синузит и как?

Решетъчните синуси и клиновидната пазуха

Решетъчните пазухи, разположени в лабиринта на решетъчната кост, обикновено са около 10 на брой, но този брой може да варира. Те се развиват след раждането. Клиновидната пазуха, намираща се под хипофизната жлеза и разделена на две чрез срединна преграда, се развива след 4-5 години от раждането.

Околоносните синуси са важен компонент от нашата анатомия, като не само участват в поддържането на структурната цялост на лицето, но и предоставят защита и смазване на носната кухина. Разбирането на тяхната локализация и функция е от съществено значение за разбирането на нашия организъм и за успешната медицинска практика.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес