Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се намира най-дългият въжен мост в България?

07 септември 2024, 10:12 часа

Малцина знаят, че най-дългият въжен мост в България освен, че е нашенска любопитна, макар и скромна туристическа забележителност, е разположен в местност, крайно интересна със своето историческо минало.

Този мост се намира над най-тесния участък на язовир „Студен кладенец“ и е единствената транспортна връзка със света на мъничкото селце Лисиците. От другата страна до дългия 260 метра мост, прострял се над язовирните води, се стига по черен път, ако повървите близо час от село Широко поле. Първият въжен мост тук е построен от инженер Петър Видински през 1975 г. Но през 1993 г. природна стихия почти го разрушава и се налага да се извършен основен ремонт, което де факто означавало да бъде построен нов - така че сега, когато решим да го прекосим, фактически вървим по обновения „вариант Б“ на най-дългия въжен мост В България.

Местността се намира на 10-ина километра от Кърджали. Независимо от забележителното си историческо минало, може би само професионалните историци са запознати с интересната хипотеза, че в тукашната крепост Моняк през 1205 г. бива избран вторият и най-успешен император на Латинската империя – Анри Фландърски, по-малък брат на Балдуин Фландърски. Това става, щом се разбира за смъртта на Балдуин в български плен. Както е известно, това става, след като Балдуин и неговите рицари са разгромени от цар Калоян в прочутото сражение при Адрианопол (Одрин) на 24 април 1205 г.

Още: Зрелищно ВИДЕО на взривяването на китайски мост стана истинска сензация

Анри обаче извадил по-голям късмет от брат си. Въпреки, че през 1208 г. търпи поражение от новия български цар Борил и без малко не бива пленен, последвайки злощастната участ на Балдуин, той скоро успява да вземе реванш на 1 август в битката при Филипопол (Пловдив), където разбива българите и спира настъплението на Борил в земите на Тракия. След това се разиграва една от редките, но любопитни дипломатически игри между български владетел и Латинската империя – Анри Фландърски дава извънбрачната си дъщеря Изабел за съпруга на деспот Алексий Слав, който пък се признава за негов васал. Самият Анри се жени през 1212 г. за дъщерята на цар Калоян – княгиня Мария, за което споменава в своята „История...“ проф. Васил Златарски и разказва в романа си „Дъщерята на Калояна“ Фани Попова-Мутафова.

Такива са историческите събития, значителна част от които са се развивали сред тукашните земи и крепости, и биха били любопитни за туристите, интересуващи се от миналото на тези места – разбира се, ако има кой да им ги разкаже. Да се надяваме, че местните музеи разполагат с достатъчно компетентни специалисти, археолози и екскурзоводи, желаещи да популяризират историята на тези краища.

А днешния ден на местностите около най-дългия въжен мост в България предлага многобройни природни красоти, синята огледална повърхност на язовир „Студен кладенец“ и разнообразни приятни места за отсядане и почивка. Гостоприемството на местните хора от селата Широко поле и Лисиците, колкото и малко да са останали, е пословично и, съчетано с такива природни красоти като кристалния въздух, зеленината на околните гори, причудливите скални форми и ширналата се водна шир на язовира, представлява достатъчен мотив за едно вълнуващо туристическо посещение. И въпреки, че някои от дъските на най-дългия въжен мост в България са тук-таме прогнили и счупени, неговите дебели стоманени въжета все още вдъхват достатъчно сигурност, за да бъде прекосен.

---

Още: Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес