Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде често забравяме да нанасем слънцезащитен крем?

09 юни 2024, 16:17 часа

Слънцезащитният крем е основен компонент на ежедневната грижа за кожата, който ни предпазва от вредното въздействие на ултравиолетовата (UV) радиация. Въпреки това дори и най-усърдните потребители на слънцезащитни продукти могат да пропуснат някои зони на тялото си.

Ето някои от най-често забравяните места, където трябва да се нанася слънцезащитен продукт:

1. Уши

Ушите са силно изложена на въздействието на слънчевите лъчи зона, особено горната част и ръбовете, които често се пренебрегват. Въпреки че са постоянно изложени на слънце, хората са склонни да ги пренебрегват при нанасянето на слънцезащитен крем. Това може да доведе до слънчево изгаряне и да увеличи риска от рак на кожата, включително базалноклетъчен карцином и плоскоклетъчен карцином.

2. Скалп и линия на косата

Много хора забравят да нанасят слънцезащитен продукт върху скалпа си, особено тези с изтъняла коса или плешиви места. Изгорелият от слънцето скалп може да е болезнен и е изложен на риск от рак на кожата. За тези с цяла глава коса слънцезащитен спрей може да помогне за защита на скалпа, без да омазнява косата.

3. Задната част на шията

Задната част на шията е друга област, която често се пропуска. Тя е изложена на слънце, особено когато косата е вдигната или къса. Покриването на тази зона може да предотврати болезнени слънчеви изгаряния и дългосрочно увреждане на кожата.

Няколко полезни съвета как да изберете най-добрата слънцезащита, за красив и здравословен тен

4. Клепачи и под очите

Кожата около очите е деликатна и тънка, което я прави по-податлива на увреждане от UV лъчите. Хората често избягват тази зона, за да предотвратят раздразнения или защото не искат слънцезащитен крем в близост до очите си. Специалните формули за чувствителна кожа обаче могат да помогнат за защитата на тази уязвима зона, без да причиняват дискомфорт.

5. Устни

Устните рядко се вземат предвид при нанасянето на слънцезащитни продукти, но въпреки това те са уязвими към увреждане от слънцето и рак на кожата. Използването на балсам за устни със SPF може да осигури необходимата защита. Редовното нанасяне е важно, особено след като яденето и пиенето могат да премахнат продукта.

6. Ръце и пръсти

Макар да не забравяме да нанасяме слънцезащитен продукт върху ръцете си, ръцете и пръстите често биват пренебрегвани. Като се има предвид колко често използваме ръцете си и ги излагаме на слънце, докато шофираме или се разхождаме, е изключително важно да ги предпазваме. Слънцезащитните продукти могат да предотвратят появата на слънчеви петна, стареене и рак на кожата на ръцете.

7. Крака и пръсти на краката

Когато носите сандали или ходите боси, горната част на стъпалата и пръстите на краката са изложени на слънце. Тези области могат лесно да изгорят и често се забравят. Нанасянето на слънцезащитни продукти върху стъпалата, включително отстрани и по ходилата, може да предотврати болезнени изгаряния и дългосрочни увреждания.

8. Подмишници

Подмишниците често се пропускат, особено ако носите блузи без ръкави. Макар че може да получават по-малко пряка слънчева светлина в сравнение с други части на тялото, те все още са изложени на риск от слънчево изгаряне и увреждане на кожата.

Слънцезащитният крем е задължителен: Ето върху кои зони е най-добре да го нанасяте

9. Зад коленете

Областта зад коленете е друго често забравяно място. Тя е особено уязвима, когато седите или лежите със свити крака. Покриването на тази област може да предотврати неприятни слънчеви изгаряния.

10. Около ръбовете на дрехите

Краищата на дрехите, като например деколтето, ръкавите и ръбовете на банските костюми, често се пропускат. Тези области могат да се изместят по време на движение, излагайки кожата на слънце. Нанасянето на слънцезащитен продукт малко извън линиите на дрехите може да осигури по-добро покритие и защита.
Съвети за цялостно нанасяне на слънцезащитен продукт

За да сте сигурни, че няма да пропуснете някое място, е полезно да си създадете рутинна процедура. Нанасяйте слънцезащитния продукт методично от главата до петите и не забравяйте да го нанасяте отново на всеки два часа или след плуване или изпотяване. Използването на огледало може да ви помогне да идентифицирате местата, които може да пропуснете, а помолването на някой да ви помогне за труднодостъпните места също може да бъде от полза. За чувствителните зони използвайте продукти, специално предназначени за тези части на тялото, за да осигурите комфорт и защита.

Като обръщате внимание на тези често забравяни области, можете да подобрите режима си за слънцезащита и да поддържате по-здрава кожа.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес