Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Комарите и кърлежите ще избягат в паника от този домашен репелент

30 март 2023, 10:00 часа

Вероятно всеки е бил нападан поне веднъж от комари или кърлежи и знае много добре колко досадни могат да бъдат тези същества. Те развалят удоволствието от разходките и общуването с природата. Защо ни нападат? 

На първо място те са привлечени от телесната ни топлина, миризмата на потта ни или въглеродния диоксид, отделян през порите на кожата ни. Следователно кърлежите и комарите могат да ни открият безпогрешно и да ни нападнат, когато най-малко очакваме. 

Макар че комарите рядко могат да причинят голяма опасност, контактът им с кожата ни е изключително болезнен. След ухапване нерядко изпитваме болка, подуване и неприятен сърбеж на кожата, който ни провокира да се чешем и спомага за образуването на трудно зарастващи рани.

Въпреки че невинаги е болезнено и сърбящо, усложнението след ухапване от кърлеж може да бъде много опасно за здравето ни. То може да доведе до лаймска болест, кърлежов енцефалит, туларемия, бабезиоза, ерлихиоза. Симптомите могат да бъдат латентни за известно време, но в същото време да увредят организма ни, което ще затрудни лечението, а в някои случаи може да бъде фатално!

Домашни средства за защита от комари и кърлежи

Вече е добре известно, че някои растения си струва да бъдат засадени в градината, защото присъствието им е от голяма полза: те не само украсяват лехите ни, но и отблъскват комарите и кърлежите. 
Но какво да правим, ако искаме да се разходим или да подишаме свеж въздух вечер? 

Всичко, което трябва да направите, е да създадете домашен репелент, който може лесно да се нанася върху кожата. 

Етеричните масла са идеални за тази цел. Те се извличат изключително от естествени съставки и по принцип са безопасни, екологично чисти и - най-важното - ефективни. Една бутилка етерично масло няма да наруши домашния бюджет, но е ефикасно и може ефективно да ни предпази от насекоми и паякообразни. 

Запасете се с тези растения от сега, защото през лятото ще гонят комарите!

Кои етерични масла предпазват от кърлежи и комари?

Най-ефективните масла са: мащерка, лавандула, кедър, пачули, карамфил, мента, цитронела, евкалипт.
За съжаление в повечето случаи те не трябва да се прилагат директно върху кожата в неразтворен вид. Но пък могат да се използват за приготвяне на естествен репелент у дома за отблъскване на комари и кърлежи. 

Как да си приготвите домашен репелент срещу комари и кърлежи? 
Необходими са ви етерични масла (един аромат или изберете няколко, които са най-приятни за носа ни), масло (например от гроздови семки) и тъмна бутилка с пулверизатор.

100 ml масло трябва да се смесят с 10 ml от ароматната съставка и да се изсипят в тъмна бутилка. Такъв домашен репелент трябва да се разклаща добре преди всяка употреба и след това да се нанася върху откритата кожа.

Комарите мразят копър! Ето как да го използвате срещу тях

Внимание: както при всеки препарат, етеричните масла могат да бъдат алергенни, така че ако след използването на домашен репелент се появят зачервяване, копривна треска, сърбеж или други притеснителни симптоми, употребата на продукта трябва да се преустанови и да се потърси лекар!

Как да облекчим ухапвания и ужилвания?

Ако въпреки усилия ни комарите са ни нападнали, със сигурност ще се появят неприятни неудобства като болка, парене и сърбеж. За съжаление те могат да продължат няколко дни и да бъдат много досадни. Разбира се, можете да облекчите ухапванията от комари и то по естествен начин. Какво трябва да се използва в такъв случай? 

Лимон - използвайте резенче от плода, за да разнесете сърбежа. накълцайте магданоз и направете превръзка. Смачкайте лист от бяло зеле, за да пусне сока си, и го нанесете върху ухапването. 

Лук - нанесете резенче върху кожата. 

Оцет - използвайте марлен тампон, за да намажете сърбежа на мястото.
А какво да правите в случай на ухапване от кърлеж? На първо място трябва да го отстраните, например с пинсета и с решително движение да го изкарате от кожата. В случай на ухапване от кърлеж рядко има болка или сърбеж, но трябва да наблюдавате внимателно тялото си. 
Ако развиете еритема, треска или обща слабост, трябва незабавно да се обърнете към лекар.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес