Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

26 април 2024, 18:44 часа

Тестото за козунаци обикновено втасва три пъти и се меси дълго, внимателно и съсредоточено. Оставете тестото на топло място за 1,5-2 часа да втасва.

Температура и други условия.

Великденското тесто обича топлината и се страхува от течение, температурни промени, шум и силни звуци. Най-оптималната температура за приготвяне на козунак е 25–30 °C, като не се допуска тестото да се държи в близост до източници на топлина, радиатори или в гореща вода.

Също така е нежелателно топлината да идва отдолу, тъй като тестото няма да се издигне нагоре, а ще започне да се разпространява в различни посоки - както по време на втасване, така и по време на печене. Важно е всички продукти да са с отлично качество и на стайна температура, така че един час преди да започнете да месите тестото, те трябва да бъдат извадени от хладилника и оставени на масата.

Как да приготвим пухкав козунак за 1 час?

Добро месене.

Тестото за козунаци обикновено втасва три пъти и се меси дълго, внимателно и обмислено. Според традицията тестото трябва да се удари 200-300 пъти, не по-малко. Консистенцията на тестото трябва да е такава, че лесно да се отделя от ръцете и масата, а ако го нарежете с нож, то няма да залепне, но няма да се разтяга. Тънкото тесто няма да се надигне, ако е твърде дебело, ще се окаже гъсто и козунака бързо ще остарее.

Смята се, че е по-добре да месите тестото за козунак с ръце, за да го заредите с енергия, но не винаги има време за това. За улесняване на работата е напълно приемливо да използвате кухненски уреди, които никога не се уморяват и перфектно месят добро тесто. За тези цели са подходящи машина за хляб, кухненски робот с приставки, специални блендери и миксери.

С този бъркан козунак - никога няма да сбъркате

Захар и допълнителни съставки.

Козуначеното тесто обикновено не съдържа много захар, иначе няма да втаса добре. Същото важи и за допълнителните съставки - ядки, сушени плодове, захаросани плодове, портокалови корички, мед и шоколад. Всичко е добро в умерени количества. От подправките, които се използват за овкусяване на тестото, трябва да изберете една или две, за да не заглушите вкуса на самото тесто. Обикновено се използват кардамон, индийско орехче, канела, шафран, джинджифил, карамфил, звездовиден анасон и ванилия.

Всички добавки се въвеждат в тестото в последния етап на месене. Сушените плодове трябва да се накиснат и изсушат преди смесване с тестото, докато всички добавки се овалват в брашно и едва след това се добавят към тестото. Това е необходимо, за да може стафидите и ядките да се разпределят равномерно в тестото. Ако тортата се приготвя за възрастни, сушените плодове и захаросаните плодове могат да бъдат напоени с вино или коняк за пикантност. По-добре първо ядките да се залеят с вряла вода и да се отстранят ципите, а подправките да се смелят много добре.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес