Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко тежи душата? В каква мерна единица се измерва?

07 април 2022, 18:10 часа

Към днешна дата има няколко научни предположения за теглото на човешката душа.

● През 1915 г. американският лекар Макдугъл в адвентното списание Good News No. 8 описва научен експеримент. Той определя теглото на душата като разликата в теглото на човек преди и след смъртта. Той провежда експерименти, с които да открие най-малките колебания в теглото на жив и мъртъв човек. Общо шестима пациенти са били прегледани в предсмъртния стадий, като измерванията са показали, че душата тежи - 22,4 грама.

● Екип от учени на Литовската академия на науките, ръководен от доктора на природните науки Еугениус Кугис, извърши редица изследвания. Измерванията на учения показаха, че в момента на смъртта човек губи от 3 до 7 грама тегло. Кугис предположи, че това е ... "тежестта на душата, напускаща тялото".

● В експеримент, проведен от швейцарски учени, доброволци (общо 23 души) легнаха на свръхчувствителни легла и заспаха. В момента, когато човек прекрачи границата между реалността и съня, той губи от 4 до 6 грама тегло, според учените може да е душата, напускаща тялото по време на сън.

● Според данни, получени от интензивното отделение на болницата в окръг Кук, Илинойс, теглото на човешкото тяло след смъртта на човек намалява с 9-12 грама. Същата картина се наблюдава и в периода на клинична смърт. Но ако действията на реаниматорите са успешни и човекът се върне към живот, телесното му тегло отново се увеличава със същите 9-12 грама. Въз основа на това е по-вероятно да се предположи, че това е колко тежи ефимерният религиозен компонент на човешкото същество – Душата.

● В края на 1990 г. една от американските лаборатории открива, че душата е биоплазмен двойник на човека, който напуска тялото на човека в момента на смъртта му. Изследователят Лайъл Уотсън открива факта, че телата на умиращите стават по-леки с 2,5-6,5 грама. Експериментите, както и в други случаи, бяха проведени на специални легла-везни.

Честно казано, трябва да се отбележи, че всички известни експерименти за измерване на масата на душата трудно могат да претендират за сериозно научно изследване. Надеждността на тези данни е много съмнителна. И самото им присъствие не гарантира, че получените резултати показват точно масата на душата. Ако изхождаме от твърдението, че душата е нематериална, тогава лесно се стига до извода, че тя изобщо не може да има маса. Но в действителност не е...

Превод:skolko-vesit.ru

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес