Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко дълго живеят мухите?

06 април 2022, 16:45 часа

Мухите са чести, но нежелани гости в домовете ни. Отчаян отново да прогони досадното насекомо, собственикът се пита: „Колко живее една муха?“. Може би трябва да бъдете търпеливи и да изчакате, докато проблемът бъде решен естествено?

Има хиляди видове мухи: домашни мухи, есенни мухи (те често се бъркат с домашни мухи, но са тези, които хапят през есента), плодови мухи и многоцветни месни мухи. Всеки вид има своя собствена продължителност на живот, въпреки че разликата от човешка гледна точка е много малка и се касае няколко дни.

11 изумителни факта за комарите

Каква е продължителността на живот на мухите?

Жизненият цикъл на всички мухи преминава през няколко етапа: яйце-ларва-какавида-възрастна муха. Продължителността на "детството" е различна дори за един вид мухи, но средно е около 10 дни. Ниските температури могат да удвоят този период. Хората обаче се интересуват повече от продължителността на живота на възрастните мухи.

Възрастните мухи живеят най-малко - в рамките на 5-7 дни. Мухата дрозофила живее около 10 дни, а домашните мухи - 15-25 дни. Както в случая на стадия на ларвата, тези граници са доста относителни, тъй като продължителността на живота на мухите е много зависима от условията на околната среда.

Максимална продължителност на живота на мухите

Мухите могат да съществуват в диапазона от 10 до 40 градуса и в рамките от 22-25 градуса по Целзий. Колкото по-големи са температурните отклонения, толкова по-бързо умират, въпреки че с настъпването на студеното време има шанс мухата да зимува и да живее по дълго. Тези мухи, които са оцелели през зимата, могат да се похвалят с възраст от шест месеца. Има и индивиди, които живеят до два месеца в един сезон.

Тези НАСЕКОМИ за полезни за вашата градина. Дръжте ги близо до растенията си!

Колко дълго живее една муха без храна?

Продължителността на живота на мухите се влияе не само от температурата на околната среда, но и от наличието на храна. В природата е трудно да си представим гладна муха - храната за тях е навсякъде, поради което тези насекоми ни заобикалят в такъв голям брой. Но ако си представим, че мухата е била напълно изолирана и останала без храна, тогава продължителността на живота й ще бъде не повече от 24 часа.

Колко време живее една муха в апартамента?

И накрая, когато отговаряте на въпроса колко дълго живее муха в апартамент, струва си да се има предвид, че в стайни условия те се размножават целогодишно. Следователно муха във вашия апартамент може да живее постоянно. Почти на всеки 10-20 дни ще има по още една муха.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес