Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко често може да боядисвате косата си без да я съсипете?

02 юни 2024, 12:21 часа

Периодичността на боядисване на косата може да зависи от много фактори. Но всяка жена трябва да е запозната с тях, ако не иска да съсипе косата си.

Боядисването на косата помага за запазване на яркостта на цвета, но все пак е много важно да обърнете внимание на периодичността на този процес. И също така обърнете внимание каква боя използвате - с амоняк, безамонячна, къна и т.н.

За да расте косата ни по-бързо: трихолог назовава 7-те най-добри продукта

Колко често може да боядисвате косата си?

Когато корените достигнат дължина от един и половина до два сантиметра - това е идеалният момент за боядисване - пигментът ще прилепне равномерно и постепенно върху косъма и няма да има разлика с останалата дължина на косата.

На около месец и половина  е достатъчно да се прави едно боядисване - след това цветът постепенно се отмива и корените растат отново. Така че ще трябва да повторите процедурата след време. Но е важно да запомните, че в зависимост от вида на боята, условията и честотата на боядисване могат да се променят.

Например за фина и увредена коса тонирането е най-сигурният вариант – разликата при него е само един нюанс и е идеално за освежаване на яркостта и придаване на дълбочина на цвета. Единственият недостатък е, че пигментите остават на повърхността на косата и поради това са нестабилни, така че се отмиват с времето. Процедурата може да се повтаря веднъж на две седмици.

Ако при боядисване се наслагва тон върху тон, тогава боята е по-плътна, не се отмива, а само коренът трябва да се боядиса отново след месец и половина. В този случай не трябва да актуализирате цвета на цялата си косата по-често от веднъж на всеки 3-6 месеца. А корените могат да се боядисват веднъж на 1-2 месеца.

Но най-агресивното боядисване е изрусяването на косата. Корените, които израстват, изпъкват много и поради това е важно да ги тонирате всеки месец или повече, а това може да повлияе на здравето на косата. Следователно не е необходимо да боядисвате цялата дължина на косата по-често от веднъж на всеки 3-6 месеца, а веднъж месечно можете да боядисвате корените.

Ако косата е сива, може да я боядисвате веднъж месечно или веднъж на месец и половина. 

Грижа за боядисаната коса

В случая е важна грижата за боядисаната коса у дома. Трябва да изберете продукти, които отговарят на вашите индивидуални нужди и да се вслушате в препоръките на експертите. Този подход ще помогне да се постигне очакваният ефект.

Видът шампоан, който използвате, играе важна роля. Шампоаните с агресивни съставки могат да причинят дехидратация на косата. Обърнете внимание на продуктите, създадени специално за боядисани коса: те помагат за поддържане на богат цвят, съдържат компоненти за дълбока хидратация и възстановяване на увредената структура на косата. Това се отнася също за маските и балсамите, които използвате.

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес