Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кожата ви ще се прочисти от токсините, ако ядете ТЕЗИ 10 храни

09 март 2022, 13:40 часа

Състоянието на кожата ни до голяма степен зависи от храната, която консумираме. Бялата захар и алкохолът могат да се приемат като едни от най-големите врагове на чистата кожа, докато например зеленият чай, авокадото и зехтинът са само примери за продукти, които влияят чудесно върху състоянието на кожата ни. На кои храни да наблегнем при стремежа си да почистим кожата от вредното влияние на нездравословния начин на живот, прочетете в следващите редове.

Храни с пробиотици

Пробиотиците са изключително важни са микробиома в червата ни, а при липсата им настъпват различни възпаления, които повлияват и на кожното ни състояние. Затова при проблеми с кожата е добре да консумираме достатъчно кефир, мисо, кисело зеле, маслини, комбуча и др.

Горски плодове

Горските плодове са отлични антиоксиданти, които имат отлично въздействие върху кожното ни състояние. Антиоксидантите имат мощни антибактериални и противовъзпалителни свойства, както и се борят със свободните радикали в организма. 

Храни с нисък гликемичен индекс

За по-чиста кожа премахнете храните с висок гликемичен индекс, каквито са сладкишите, белият хляб, рафинираните въглехидрати и др. Вместо тях, консумирайте повече риба, киноа, месо, яйца, ядки, кафяв ориз и др.

Зеленчуци

За зеленолистните зеленчуци също се смята, че благоприятстват доброто състояние на кожата – спанак, рукола, броколи, зеле съдържат много важни за тялото ни витамини и антиоксиданти, които снабдяват кожата ни с колаген и еластин, както и имат анти-ейдж ефект. 

Куркума

Куркумата е една „суперподправка“, която има множество ползи върху цялостното ни здраве. Тя може както да се приема под формата на различни отвари или към подправка към ястия, така и да се прилага локално в комбинация с други продукти като домашна маска за лице. 

Яйца

Яйцата са богати на витамин А, който също е полезен за кожата ни и спомага по-бързото й възстановяване.

Бразилски орех

Бразилският орех е ядка, която съдържа значително количество селен. Това е мощен антиоксидант, който ще се бори срещу възпаленията и свободните радикали в тялото.

Цитруси

Разбира се, цитрусите ни снабдяват с нужното количество витамин С, което е нужно и за доброто състояние на кожата ни. Този антиоксидант се бори и с възпаленията, участва в синтеза на колаген и еластин, какво и в обмена на вещества.

Орехи

Орехите са богати на витамин Е, селен, цинк, омега-3 мастни киселини, които в съвкупност могат да ни осигурят една по-здрава и красива кожа.

Чиа семена

Чиа семената са поредната суперхрана с отличен ефект върху кожата. Те съдържат значително количество омега-3 мастни киселини, протеини, фибри и др.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес