Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя традиционна храна в Египет задължително трябва да пробваме

22 юли 2024, 16:00 часа

Египет предлага уникална възможност да се насладите на разнообразната и автентична улична храна. Не бива да се притеснявате от идеята да опитате нещо от уличните продавачи - напротив, това е един от най-добрите начини да усетите истинския вкус на египетската кухня. Висококачествените съставки и богатите аромати ще ви потопят в културата на града.

Уличната храна, особено в Кайро, е не само вкусна, но и изключително достъпна. С малък бюджет можете да се насладите на разнообразни ястия, които не струват повече от няколко лева. Вегетарианците също ще открият множество опции, тъй като много от традиционните деликатеси са вегетариански. В тази статия ще ви представим някои от основните ястия, които не бива да пропускате.

Страховитото село в Египет, от което всеки мечтае да избяга

Фул

Фул Медамес е може би най-известното и обичано ястие в Египет. Приготвя се от варен фава фасул, овкусен с разнообразие от египетски подправки и обикновено се сервира в пита хляб. За допълнителна наситеност може да се добави яйце. Местните често го консумират за закуска, тъй като е богато на протеини и засища за дълго време. Традиционно, фул се сервира заедно с таамея, вид египетски фалафел, направен от фава фасул. Тези две ястия са неизменна част от уличната храна в Кайро и са лесни за намиране при почти всеки продавач.

Египет, пазар

Кошари

Кошари е едно от най-уникалните египетски ястия, съчетаващо ориз, макарони или спагети, леща и нахут, покрити с пикантен доматен сос. Понякога се добавя и малко винен оцет за допълнителен вкус. Макар че често се смята за храна на бедните, защото е евтина и засищаща, кошари е любимо ястие на всички египтяни. Това е едно от най-традиционните улични ястия в Египет и всеки турист трябва да го опита поне веднъж.

Колко сезона е имало в календара на Древен Египет?

Таамея

Таамея, египетският вариант на фалафел, се приготвя от фава фасул вместо нахут. Това е една от най-популярните закуски в цялата страна. Според легендата, ястието е измислено от коптите като алтернатива за хранене по време на Рамадан. Днес, таамея е обичано ястие не само в Египет, но и в целия Близък изток. Вкусната комбинация от хрупкава коричка и мек вътрешен слой прави това ястие неустоимо.

Египетската улична храна предлага невероятно кулинарно изживяване, което не бива да пропускате при посещението си в Кайро. От богато протеиновия фул, през уникалния кошари, до вкусната таамея - тези ястия не само ще задоволят апетита ви, но и ще ви потопят в културата и традициите на Египет. Не се колебайте да опитате тези автентични вкусове и да се насладите на истинското гастрономическо богатство на Кайро.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес