Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя религиозна секта дава името на български град?

31 март 2024, 16:13 часа

Днес ще разкажем за един уникален български град с богата история - Павликени. Името му произлиза от религиозно движение и неговите последователи, които се заселват на това място. Открийте повече за забележителното минало на Павликени.

Откъде идва името на град Павликени

От векове тази местност е обитавана. Първите данни сочат наличието на римски крепости, които са създадени с цел охрана на търговските пътища. Смята се, че тези крепости са продължили да изпълняват своята защитна функция и през периода на Първата и Втората българска държава. Въпреки това, населеното място Павликени е основано значително по-късно.

Създаването на Павликени

Счита се, че селището е основано от павликянски заселници през средата на XIV век, търсейки убежище от преследванията на селджукските турци и официалната православна църква. Павликянството е религиозна доктрина отличаваща се от традиционното християнство, визира материалния свят като творение на Сатаната и отхвърля почитането на икони, като определя Христос като слово на Бог Отец, а не като Негов син. Тези възгледи са били в разрез с християнските учения, водещи до векове на преследване на павликяните от страна най-вече на ромеите. Интересен аспект е, че името "Павликени" е дадено на селището от османските власти, докато самите заселници са го наричали "Маринополци" през годините. В течение на определен период от време в миналото, селището е известно едновременно и с двете си имена.

Ролята на Павликени за българското Възраждане

Въпреки различното формално възприемане на християнството, Павликени заема ключова позиция в опазването на българския дух и идентичност. Исторически, селището е било арена на значими сражения, водени от четите на Филип Тотю, Хаджи Димитър и Стефан Караджа през 1867 и 1868 година. Това дава отражение на желанието за свобода, което също така вдъхновява създаването на революционни комитети в района. Те са организирани от основните помощници на Васил Левски - Ангел Кънчев и Матей Преображенски (Миткалото). Тези комитети успяват да мобилизират над 200 въстаници за последвалите български революционни борби.

Освобождаване на Павликени

На 6 срещу 7 юли 1877 година, селището е освободено благодарение на усилията на генерал Гурко. Този момент съвпада с освобождаването на историческата ни столица Търново, което дава начало на значителни промени за селището. След освобождението, множество българи от високопланинските райони на Балкана се преселват в района, търсейки по-добър живот.

Важен етап в развитието на Павликени е строителството на железопътната линия между София и Варна, като населеното място се превръща в ключова спирка по този маршрут. Това способства за бурното развитие на зърнопроизводство, лозарство, животновъдство и други отрасли. Води до установяването на голям седмичен пазар за животни, привличащ много хора. Благодарение на тези фактори, Павликени се издига над другите населени места в региона и през 1894 година е обявен за околийски център. През 1943 година, Павликени е официално обявен за град, а селската общност е трансформирана в градска.

Христина Христова
Христина Христова Отговорен редактор
Новините днес