Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-старата действаща валута в света

25 март 2024, 17:58 часа

Светът е пропит с история и традиции, които се отразяват във всичко около нас, включително и валутите, които използваме. Един от най-интересните факти за валутите е, че те имат свои корени, които се губят дълбоко в миналото. Докато много валути са изчезнали с течение на времето, има една, която е устояла на вековете и продължава да съществува и днес - британският паунд.

Началото на историята

Британският паунд е валутата с най-дългата история в света, като тя е най-старата действаща валута. Нейните корени се зараждат още през англосаксонския период в Англия и през годините е преминала през множество промени, преди да придобие формата, която познаваме днес.

Тези ПЕТ зодии множат пари от въздуха

Еволюцията на паунда

Първите сребърни монети, които се свързват с началото на британския паунд, датират още от времето на управлението на крал Офа, който управлява от 757 до 796 година. Той бил крал на историческото кралство Мерсия, а по-късно бил обявен за крал на Англия. Широкото разпространение на монетите се свързва с неговото управление, като днес има запазени няколко от тях, съхранявани в музеи и колекции.

британски паунд

След тези ранни монети, паундът преминава през редица трансформации, включително въвеждането на първите банкноти през 1694 година, когато е учредена Централната банка на Англия или Банка на Англия. Тя започва да издава частично печатни банкноти, които представляват книжки с отпечатани знаци на паунда (£) и първата цифра на валутата. Останалите цифри се добавят на ръка, като всяка банкнота била подписвана от касиера на банката преди да излезе от нея.

Днешният паунд

През средата на 19-ти век се появяват първите напълно печатни банкноти през 1853 година. През Втората световна война към британските банкноти се добавят тънки метални нишки, които помагат за различаване на фалшификатите от оригиналните.

Знаете ли коя е най-скъпата валута в момента?

Днес британският паунд е четвъртата най-търгувана валута в света след американския долар, еврото и японския йен. Всяка банкнота с различен размер има различен цвят, а от едната страна на всички монети има профил на кралица Елизабет II. За първи път нейният лик се появява на банкнотите от 1 паунд през 1960 година.

В света на финансите и икономиката, британският паунд заема особено важно място. Неговата дълга история и устойчивост го правят символ на стабилност и доверие. През вековете тази валута е преживяла множество промени, но все пак продължава да бъде в основата на британската икономика и световна финансова система.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес