Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя държава има най-стария флаг?

03 август 2022, 15:21 часа

Дания. Най-старото национално знаме в света празнува своята 800-годишнина.

Какво е знаме? Символ на държавата и нацията. Една материя, за която хората са дали и дават живота си.

Датското знаме - червено с бял кръст - според легендата - пада на бойното поле на 15 юни 1219 г. Битката се води в град Лунданисе, близо до Талин. Там кръстоносците занесли - с меч, разбира се - Христовото слово към масите на "изгубените в езичеството" жители на стара Естония.

Днес датската кралица отива в Талин за тържествата. Но наистина ли е било така? Или хронистите са записали своите "истории и легенди", смесвайки истината с измислицата - както са правили през цялото време?

Записът е направен през 1520 г. от двама датски хронисти, много години след истинската битка. Какво биха могли да запишат от "думите на очевидци"?

Петер Олсен, един от хронистите, записва в аналите от 1520 г. за "Победата на Валдемар" на 15 юни 1219 г. - когато датчаните "печелят" битката и разпространяват християнството на земята на естонците. Този ден едно знаме пада от небето. Те печелят битката. Ражда се ново национално знаме. Ражда се легенда, която изведе нацията на стадиони с боядисани в червено и бяло лица.

Необичайните знамена

Първото знаме, което пада на бойното поле, според архивите на катедралата в Шлезвиг, продължава до 1713 г., когато изчезва по време на възстановяването на катедралата. Шлезвиг сега е част от Германия, така че краят на историята за първото датско знаме се губи. Но знамето означава много за датчаните. Те не ходят на църква толкова често, но издигат знамето с кръста у дома.

Дания има много официално разрешени „дни на флага“. Тогава знамената са навсякъде: по автобусите, по къщите, по селата и градовете. Когато датчаните празнуват рождения ден на кралицата (16 април), целият кралски площад е изпълнен с червено-бели знамена.

Най-старото национално знаме в света. Част от Земния спектакъл, наречен: раси, нации, държави, религии. Хомо сапиенс в целия му блясък. Господарят на света. Умен, мил, всезнаещ, покорител на Земята и Космоса. Богоизбрани. Със знаме и химн.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес