Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой не трябва да яде сладолед?

06 юли 2024, 10:03 часа

Ако изядете този готин десерт набързо в горещ ден, можете да получите досаден „бонус“ под формата на възпаление и болки в гърлото.

И ако всеки ден си позволявате сладолед, не се изненадвайте от появата на излишни килограми, защото този продукт е доста калоричен.

С какво е полезен сладоледът и с какво може да ви навреди?

Хранителната стойност на сладоледа

Сладоледът съдържа много въглехидрати, протеини и мазнини, така че има достатъчно калории. Ако следите теглото си, имайте предвид, че сладоледът в никакъв случай не е „лек“ десерт.

Средно 100 г сладолед съдържат от 100 до 270 калории. Най-голям дял в състава заемат мазнините – от 10 до 19 g, на второ място са въглехидратите – около 20 g, а най-малко протеини в този десерт – до 3,7 g.

Каква е връзката между сладоледа и главоболието?

Дава тласък на енергия

Това става възможно благодарение на високото съдържание на захар в сладоледа, което веднага ви зарежда с енергия и подобрява настроението ви.

Подобрява настроението

Консумацията на сладолед наистина може да подобри настроението ви. В крайна сметка, от гледна точка на науката, когато ядете сладолед, тялото произвежда химическото вещество серотонин, което се нарича още хормонът на щастието. Серотонинът е това, което ви дава добро настроение.

Съдържа много полезни витамини и минерали

Сладоледът съдържа мляко и млечни продукти, които доставят на организма витамини D, A, както и калций, фосфор, рибофлавин, които са полезни за здравето.

Калцият е един от основните минерали, необходими за здрави кости. Тялото обаче не произвежда само този минерал, така че трябва да консумираме храни, богати на калций, за да задоволим нуждите на тялото.

Сладоледът съдържа много калций и може да бъде част от балансирана диета, за да отговори на вашите нужди от калций.

Яжте сладолед, ако искате да подобрите отношенията си с партньора си. В края на краищата, съдържащият се в него фосфор повишава сексуалното желание, като контролира нивото на тестостерона, който е мъжки хормон.

Ежедневното ядене на сладолед е вредно за зъбите и мозъка, но помага за...

Много захар

За съжаление сладоледът съдържа много захар. Вече половин порция (65 г) от някои видове сладолед съдържа 12-24 грама захар. Излишната захар може да бъде нездравословна и да причини проблеми като сърдечни заболявания, диабет и заболяване на жлъчния мехур.

Непоносимост към лактоза

Хората с непоносимост към лактоза нямат „лактаза“, специален ензим, необходим за усвояването на лактозата. Яденето на сладолед може да доведе до стомашни проблеми, включително синдром на раздразнените черва.

Ако тялото ви не може да смила лактозата, може да ви помогне приемът на добавки с ензим лактаза или замяната на сладолед с подобен продукт, направен от соево мляко или друг заместител на млякото.

Повишени нива на холестерол

Като цяло тялото ни се нуждае от холестерол. Той е важен за много процеси - като производството на витамин D, полови хормони и изграждането на нови клетки. Има обаче „добър“ и „лош“ холестерол и за съжаление сладоледът допринася за високите нива на лошия холестерол.

Яденето на сладолед от време на време е напълно възможно, ако се грижите за здравето си, поддържате здравословна диета и се занимавате с физическа активност.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес