Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е първият министър-председател на България?

22 октомври 2022, 17:20 часа

Първият министър-председател на България встъпва в длъжност след Освобождението на страната ни от турско робство и обявяването на Княжество България.

Кой е първият министър-председател на България след Освобождението?

През декември 1879 Тодор Брумов от консервативната партия става първият министър-председател на България. В онази година и до 1991 година длъжността, която била ключова, важна, престижна и апетитна, както е и сега, се наричала председател на Министерския съвет, а не министър-председател. През първите годините от свободата ни до възникване на Царска България председатели на Министерския съвет били бележити българи, останали в историята на страната ни с делата и същността си, като политиката била само малка част от живота им и далеч не най-важната. Като имена ще споменем Васил Друмев, Драган Цанков, Петко Каравелов, Стефан Стамболов.

A ако oще си бяхме Царство България? (I част)

Какво знаем за първия министър-председател на България след Освобождението?

Тодор Брумов остава в историята на България най-вече с борбата си за църковна независимост. Този виден възрожденец, завършил образованието си в Русия, се завръща в България, за да бъде учител и да модернизира българското училище. Първият министър-председател на България се е занимавал и с публицистика, преди да заеме длъжността, както и е бил редактор на списание „Български книжици“, на чиито страници е поставял въпроса за църковна независимост на страната ни. Автор на книги, министър, вицегубернатор, губернатор, блестящ политик, избран за първи министър-председател на свободна България от княз Батенберг.

Кой е първият министър-председател след възникване на Царска България?

През 1908 година с обявяването на Царство България първи министър председател става Александър Малинов от Демократическата партия. След него престижната длъжност е заема от Иван Гешов, Стоян Данев, Никола Мушанов, Добри Божилов и други.

Какво знаем за първия министър-председател на Царска България?

Александър Малинов управлява България цели 5 мандата и е министър-председател в 30-ото, 31-вото, 36-ото, 37-ото, и 47-ото правителство. Роден в Бесарабия и завършил право в Киев, първият министър-председател на Царска България, преди да заеме длъжността, е работил като адвокат и съдия в Пловдив. Поема Демократическата партия през 1903 година, след като водачът ѝ Петко Каравелов почива. По време на управлението му е постигната и обявена Независимостта на България.

A ако още си бяхме Царство България? (II част)

Кой е първият министър-председател на Народна република България?

От 1946 година до 1990 година България е Народна Република, чиито първи министър-председател е Георги Димитров. През този период длъжността се заема от Тодор Живков, Гриша Филипов, Васил Коларов, Вълко Червенков, Станко Тодоров, Георги Атанасов и Андрей Луканов, като последният остава известен с купонната система, жестоката инфлация и липсата на стоки, както и с един от най-трудните периоди за страната ни и народа, наречен на негово име – Луканова зима.

Какво знаем за първия министър-председател на Народна Република България?

Георги Димитров е първият министър-председател на Народна Република България, както се е наричала страната ни по време на управлението на БКП. Той е известен не само като политик, но и като водач на Септемврийското въстание, ръководител на стачки и протести на българските профсъюзи, общински съветник, народен представител, министър-председател. По време на управлението му се появява т.нар. „култ към личността“, а името му остава в историята не само с политическите дела.

Кой е първият министър-председател на Република България?

От 1990 година България е Република България с първи министър-председател Филип Димитров от СДС, заел длъжността през ноември 1991 година. 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес