Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-популярният маршрут за изкачване на Вихрен?

18 юли 2024, 12:09 часа

Вихрен, 2914 м
Първенецът на Пирин се издига като самотен великан по билото на планината между съседните върхове Кутело - от север и Хвойнати връх - от юг, от които го отделят седловините Премката и Кабата. Откъдето и да го наблюдаваме, Вихрен има величествен, дори страховит вид.

Гледан от югоизток и северозапад наподобява грандиозен конус, а от югозапад и североизток има формата на трапец. По-високата част на върха, както и целият му северен и източен склон, са изградени от мрамор. На юг и запад, на височина под 2600 м, скалите са калциево-силикатни и гранитни.

Кой е вторият най-висок връх в Пирин?

Байкушевата мура - символ на Пирин
По пътя от Банско към хижа “Вихрен”, малко след хижа “Бъндерица”, вдясно от пътя се вижда пътечката за Байкушевата мура. Това е най-старото иглолистно дърво в България, което е на възраст над 1300 г. Висока е над 26 м, обиколката й е 7,89 м. Кръстена е на лесовъда Костадин Байкушев, който през 1897 г. я открива и описва по поръчение на цар Фердинанд, който наредил мурата да се огради и властите да се грижат за опазването й.

Пътят до Вихрен
Няколко са маршрутите до пиринския първенец:
* от хижа “Вихрен”
* от хижа “Вихрен” през Казаните
* от хижа “Бъндерица”
* от хижа “Яворов” по Карстовия ръб и Кончето
* от Муратово езеро - Хвойнати връх - връх Вихрен

Най-популярен е маршрутът от хижа “Вихрен”, известен като “Царската пътека”
Маршрутът не е лек, трябват ви подходяща екипировка, търпение и хубаво време (ако имате късмет).
Преходът се изминава за около 3 часа в посока, като според темпото и времето може да е и малко повече. Общото разстояние е около 6-7 км, а денивелацията - 964 м. Именно заради голямата денивелация в кратко разстояние Вихрен се счита за един от по-трудните върхове за изкачване. Въпреки това, преходът е постижим за всички, най-вече през класическия маршрут, който представяме. 

Изходната точка на маршрута е град Банско. От града се стига с кола до началната точка на маршрута - хижа “Вихрен”. Разстоянието между Банско и хижата е около 18 км. По пътя има доста завои, затова ще ви трябва поне половин час.

Знаете ли кой е най-високият връх в Пирин и колко е висок?  

Тръгнете от хижа “Вихрен” и следвайте маркировката с червен цвят. Първата част от маршрута е най-трудна. Започва със стръмно изкачване по пътеката, след около 40 минути ще стигнете до голяма поляна. Оттук продължавата с плавно катерене, което не е много натоварващо.

Колкото повече се изкачвате, толкова по-красиви гледки ще се разкриват пред вас. В най-горната точка пътеката стига до просторна поляна - седловината Кабата, която свързва връх Вихрен с Хвойнати връх. Оттук се разкрива великолепна гледка към Влахините езера, Муратов връх, Тодорка и източната част на Пирин.

Следва последното и най-трудно изпитание по пътя към върха. Меката почва се сменя с Вихренски гранит. Следва около 1-часово изкачване по скалиста пътека с наклон от 45 градуса. Умората и трудностите ви ще бъдат възнаградени със спираща дъха гледка от върха. При ясно време ще видите истинската красота на Пирин - Кончето, Мурратов връх, Тодорка, Кутела, Банско, Разлог…. дори Родопите и Рила. 

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес