Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е единственият български град на река Тимок?

03 май 2024, 15:33 часа

Река Тимок

Тимок е река в Сърбия, която в долното си течение в протежение на 15 км е погранична между България и Сърбия. Тимок е десен приток на река Дунав и е дълга 189 км. Под името Търговищки Тимок води началото си от два извора на северозапад от връх Миджур в Чипровско-Берковската планина, дял от Стара планина. Течението на реката върви предимно по планинско-хълмист релеф от северозападна посока през областта Заглавак. При град Княжевац реката се слива със Свърлишки Тимок и започва да се нарича Бели Тимок.

Реката продължава на север и при Зайчар приема водите на Църни Тимок и вече се нарича Тимок. Реката се влива в Дунав между българското село Балей и сръбското село Кобишница.
Областта по поречието на реката се нарича Тимошко. Устието на река Тимок е най-северната точка на България.

Северната граница на България
На север България граничи с Румъния. От устието на река Тимок до град Силистра границата е водна и следва течението на река Дунав. Сухоземната граница с Румъния минава през Добруджа, като започва от Силистра и завършва до румънското село Вама веке, разположено на черноморския бряг. Най-северната точка на България е устието на река Тимок.

Кой е единственият български град на река Тимок?

Брегово
Брегово е град, разположен в най-северозападната част на България. Той е административен център на община Брегово, област Видин. Населението на града е около 2000 жители. Градът е известен с това, че през него преминава най-краткият път от Северна България за Централна Европа благодарение на пуснато в експлоатация ГКПП Брегово през 1978 г.

Най-северната точка на България: Ето коя е тя

Брегово - най-северно разположеният град в България
“Оттук започва България” е мотото на община Брегово. Името на града идва от “брег”, защото е разположен на 6 км от устието на река Тимок, която се влива в Дунав.
Населението на града е съставено главно от власи, за чийто произход все още се спори. В миналото  селото е било съставено от 2 български и една влашка махали, като постепенно българските махали са претопени.

Днес населението говори български и влашки език. Влашкият език е разпространен и на другия бряг на река Тимок - в Сърбия, където ie говорят също два езика - влашки и сръбски. Заради близостта, общия език и винопроизводството на двата бряга на река Тимок при устието й, хората се радват на чудесни приятелски и съседски взаимоотношения.

История на град Брегово
Градът възниква като селище върху старото русло на река Тимок още в древността. За първи път името на Брегово се среща в документ от 1560 г., в който се споменава за дължим годишен данък. В друг документ на австрийски офицер от 1784 г. се споменава, че в Брегово има 180 християнски и 4 турски къщи. След Освобождението в Брегово се създава общинско селско управление. Цялата гранична служба в района е поверена на митническите и полицейските власти през 1895 г.

През 1951 г. Държавна сигурност разкрива голяма горянска група, ръководена от Борис Чунов, която действа в Брегово и съседните села. След проведените три показни процеса във Видин и Враца, от арестуваните 60 души, 42-ма са осъдени, от които 7 души са осъдени на смърт.

В продължение на десетилетия поречието на река Тимок е забранено за пребиваване заради съществуващата гранична зона. Затова природата тук е непокътната и девствена. Брегово е обявен за град през 1974 г.

Всяка година през месец май в Брегово се провеждат Тимошки културни празници “Тимошка пролет”, в които участват самодейни състави от общината и от съседна Сърбия.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес