Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой би предположил, че тези предмети могат да се перат в пералня

21 февруари 2022, 07:30 часа

Пералнята е най - добрата приятелка и помощничка на домакинята. Макар да ви се струва невъзможно или странно можете да перете вътре повече неща, отколкото всъщност си мислите.

В пералната машина можете да изперете завесата в банята, подложката от входната врата, дори дамските си чанти. И това не са най - неочакваните за вас неща, които да пуснете в пералнята, без да съсипете. 

Ето и нашата колекция от вещи, които не знаехте че няма да унищожите в пералнята.

Спортните аксесоари

Вероятно си мислите, че ако пуснете спортните си аксесоари в пералнята те ще останат в историята. Не и ако го направите правилно. Поставете ги в мрежеста торбичка или калъфка за възглавница. Използвайте по - щадящ препарат и програма на пералнята.

Гумени постелки

Постелките за баня, а и тези за йога също имат нужда да бъдат изпрани. Пуснете ги на по - лека програма и не добавяйте препарат. Тези постелки се перат само с вода.

Детските играчки

Детските играчки са като инкубатори за бактерии и това налага честото им пране. Когато ги пускате в пералнята добавете значително по - малко количество препарат за пране и изберете по - лека програма. Тези правила важат и за пластмасови, гумени, силиконови играчки.

Пазарски торби от текстил и дамски кожени чанти

Текстилните пазарски торби могат да се перат спокойно в пералнята. Изберете деликатен прах за пране, програма и ниска температура. Същото е валидно и за прането на кожени чанти.

Завесите за баня

Завесата за баня също е възможно да се пере в пералнята. Когато я пускате само добавете няколко хавлиени кърпи. Същото можете да направите и с гъбите за къпане. Използвайте много малко количество прах за пране.

Леглото и каишката на домашният любимец

Преди да ги сложите в пералнята ги почистете от космите. Каишката поставете в калъфка за възглавница. Няма нужда от по - специални програми. Стандартната програма върши чудесна работа.

Обувки от естествена кожа

Ако перете ботуши трябва да ги пуснете на по - лека програма например за ръчно пране. Перете ги винаги със студена вода. При маратонките е необходимо да премахнете наличната кал и мръсотия, също и да свалите връзките. Поставете ги в мрежеста торбичка и добавете няколко хавлиени кърпи. Ако нямате програма специално за пране на обувки, то изберете най - деликатната такава.

Аксесоари за коса и шапки за бейзбол

Аксесоарите за коса можете да изперете със студена вода, поставени в мрежеста торбичка. Същото важи и за бейзболните шапки, като изключение правят шапките с козирка от картон. Ако имате такива и държите на тях по - добре не ги пускайте в пералнята.

Подложка за мишка

Да, колкото и странно да ви звучи е напълно възможно да изперете подложката си за мишка в пералнята. Просто го направете на средна температура и на по - деликатна програма.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес