Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой би предположил, че маслото от ЕВКАЛИПТ е толкова полезно

16 февруари 2022, 06:05 часа

Етеричните масла се използват от векове за терапия, както на кожата така и на целия организъм. Маслото от евкалипт е най - често използвано за подобряване, както на физическото така и на психическото здраве. То е универсално. Намира приложение в грижата за кожата, устната кухина, за почистване и ароматизиране. Неговите ползи и приложения за здравето са безброй. 
Ето и някои от тях.

Действа като унищожител на миризмите

Самото масло от евкалипт има дълготрайна и много силна миризма. Поради това си качество, то неутрализира лошите миризми. Освен, че ароматизира, също така и дезинфекцира като унищожава бактериите. Може да го използвате като ароматизатор на въздуха вкъщи или като дезодорант.

Има отпускащо действие

Маслото от евкалипт се използва и в ароматерапията, защото има релаксиращо действие върху нервната ви система. Действа срещу депресия, тревожност, както и помага за качеството на съня при хората страдащи от безсъние. 

Действа благоприятно на кожата на главата

Евкалиптовото масло спомага за премахването на пърхота, убива бактериите, облекчава сърбежа, както и успокоява кожата, когато тя се бели.

Повлиява акнето

Тъй като акнето се появява в следствие на бактериални инфекции, евкалиптовото масло повлиява благоприятно на този проблем заради антибактериалните си свойства. Също така маслото от евкалипт свива порите, което води до намаляване на секрецията на себум.

Подпомага заздравяването на рани

Поради това, че има антисептично действие маслото от евкалипт ускорява заздравяването на раните. Важно е обаче да не го прилагате директно върху отворена рана, а преди това да го смесите с друго масло, за да го разредите и да не е така агресивно.

Направете си дезинфектант

Както вече е известно евкалиптовото масло има дезинфекциращо действие, което го прави отличен дезинфектант, както за ръцете, така и за у дома. С него може да почиствате абсолютно всичко - плотовете на шкафовете, банята, тоалетната, подовете на стаите и всичко, което ви дойде на ум.

Действа положително на хремата

Ако страдате от хронична хрема, синузит, имате алергия и носа ви постоянно е запушен, маслото от евкалипт ще ви помогне да се справите с отпушването му по много щадящ начин. То намира приложение в много фармацевтични продукти за отпушване на носа. Освен това оказва положително влияние и върху хремата.

Маслото от евкалипт намира широко приложение за различни аспекти от ежедневието ви. Както вече научихте може да използвате за дезинфекция, ароматизиране, както и много други. То е чудесен начин с естествени средства да се справите с някои проблеми от ежедневието си, защото буквално намира приложение в абсолютно всичко. 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес