Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой алкохол е най-полезен през зимата - ето топ 7

22 февруари 2023, 15:22 часа

Грог

Ако ви звучи подозрително словосъчетанието „греяно вино“, опитайте грог - една гореща напитка, която е способна да се справи с настинките. Можете лесно да приготвите грог у дома. За целта вземете 250 мл ром или водка, разбъркайте алкохола с 30-40 г мед, добавете 100 мл горещ чай и скълцана лимонова ципа (или наситнена лимонова кора).

Коняк, уиски, ракия

Не забравяйте силните напитки като уиски, коняк, ракия и др. Те със сигурност няма да ви позволят да замръзнете. За ракията няма да се разпростираме надълго и нашироко, ние си я знаем – греяна с карамелизирана захар, карамфилчета и резенчета ябълка. Ако пък не можете да пиете силни напитки в чист вид, ама ви се иска - тогава ги разредете със сок. Например, комбинация на уиски със сок от портокал и червена боровинка може да бъде отлична „зимна“ напитка. Струва си да опитате!

Учени разкриха каква е безопасната доза алкохол

Конякът върви с... конфитюр – една доста необичайна комбинация. Все пак, не пийте алкохола като чай, а по специална рецепта. Към 1 супена лъжица коняк добавете същото количество малинов конфитюр, а на вкус - лимонов сок и мед. Всичко се разрежда с вряла вода и се пие след леко охлаждане.

Водка

Всъщност, има мнение, че водката създава само илюзия за затопляне. Но ако я предпочитате и сте уверени, че тя ще стопли не само душата, а и тялото ви - е, никой не ви забранява да я пиете. А към нея не забравяйте киселите краставички – прочутите „огурчики“!

Ябълков коктейл с калвадос

Франция е създала оригинални напитки, които се произвеждат само там. Сред тях е „калвадос“. Получават го чрез дестилиране на сайдер от ябълки – тоест, крайният резултат е ябълкова ракия. С настъпване на хладното време в Нормандия с нея започват да приготвят горещи коктейли. Класическата местна рецепта изисква калвадос, джинджифил и ябълков сок. Сместа е доста гореща, но не трябва да пари, и се поднася в прозрачни чаши. Това е ухаеща, сгряваща и много здравословна напитка.

Лекар: Не яжте тези храни, когато пиете алкохол

Горещ бирен коктейл

В северната част на Европа, главно Швеция, Полша и Германия, са създали напитка с гореща бира. Рецептата включва още захар, лимон, яйца и настъргано индийско орехче. Базата е пшенична светла бира. Понякога правят и „тъмна" разновидност - добавят към бирата кафеен ликьор и шнапс. За пълнота на картинката и доукрасяване на интересната комбинация от вкусове прибавят отгоре сметана. Такава северна екзотика се прави само за истински познавачи!

Пунш

Това е събирателно наименование на различни коктейли. В Англия представлява напитка с ром. В Германия пуншът е смес на плодов сок, вино или ликьор с подправки. Всички са единодушни: в пунша трябва да присъстват плодове. Обикновено това са круши, ябълки, портокали и лимони. Дали от оригиналност или просто, за да се направят на по-интересни, французите добавят към своя вариант пъпеши, ягоди и ванилия.

Горещ шоколад и ром

Най-сладката зимна напитка несъмнено е горещият шоколад. Ако към него бъде добавен ром, както правят в много европейски страни зимно време, тогава той става невероятно съгревающо средство. Понякога за този коктейл вместо горещ гъст шоколад се използва какао - което не пречи на вкуса. За напитката е необходим тъмен ямайски или кубински ром - обаче, става и с доминикански. Понякога се добавят настърган кокос, ванилия, даже люти чушки. Случва се ромът да бъде заменен с водка - тогава питието бива наречено „руски шоколад". Освен, че е затопляща, тази напитка засища и ще поддържа силите ви до следващото хранене.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес