Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои вещи и предмети не бива да държите в мазето?

05 ноември 2023, 17:33 часа

Мазето е многофункционално пространство, което често служи за съхранение, пералня или дори за допълнително жилищно пространство в някои домове. Има обаче някои предмети, които не трябва да се съхраняват в мазето поради потенциални рискове и опасности.

Ето някои неща, които трябва да избягвате да съхранявате в мазето:

Важни документи: Жизнено важни документи като актове за раждане, паспорти и финансови документи трябва да се съхраняват на сигурно и климатизирано място. Мазетата са податливи на влага, наводнения и температурни колебания, които могат да повредят или унищожат тези важни документи.

Ценности: Предмети със значителна стойност, като бижута, произведения на изкуството и колекционерски предмети, не трябва да се съхраняват в мазето. Сигурността може да е проблем, а рискът от повреда от наводнение или влажност е твърде голям.

Електроника: Мазетата обикновено не са подходящи за електроника като компютри, телевизори и аудио оборудване. Влагата и влажността могат да доведат до корозия и електрически проблеми. Освен това е по-вероятно в мазетата да се намират вредители, като например гризачи, които могат да причинят повреди по кабелите и компонентите.

Дрехи и тъкани: Влажните мазета могат да създадат идеална среда за развитие на плесени и мухъл, които могат да разрушат дрехи, спално бельо и тапицерия. Най-добре е да съхранявате тези предмети в сухи, добре проветриви помещения.

Направете това и мазето ви ще се отрупа от чували с КАРТОФИ

Съхранение на храна: Избягвайте да съхранявате бързо развалящи се или неконсервирани хранителни продукти в мазето. Мазетата са предразположени към температурни колебания, които могат да доведат до разваляне на храната или да привлекат вредители. Подходящите места за съхранение на храна обикновено са в кухнята или в специално обособен килер.

Бои и химикали: Съхраняването на бои, разтворители или химикали в мазето може да бъде опасно. Екстремните температури и влажност могат да променят химическия състав на тези вещества, което ги прави опасни за употреба. По-добре е да ги съхранявате в добре проветриво и контролирано от температурата помещение, като например гараж или навес.

Чувствително оборудване: Чувствително оборудване, като камери, научни инструменти и медицински изделия, не може да се съхранява добре в мазето поради колебанията на влажността и температурата. Тези елементи са по-подходящи за контролирана вътрешна среда.

Растения: Мазетата обикновено имат ограничена естествена светлина, която е от съществено значение за развитието на повечето растения. Стайните растения трябва да се държат на добре осветени места над земята.

10 неща, които НИКОГА не трябва да складирате в мазето

Запалими материали: Избягвайте да съхранявате в мазето запалими материали, като например резервоари с пропан, бензин или фойерверки. Тези предмети трябва да се съхраняват на безопасно, добре проветриво място на открито, за да се намали рискът от пожар или експлозия.

Незапечатани дървени елементи: Дървените изделия, които не са запечатани или обработени по подходящ начин, могат да бъдат податливи на повреди от влага и вредители. Недовършените дървени мебели или подови настилки, например, трябва да се съхраняват на по-сухо място, за да се предотврати изкривяване и гниене.

Мазето е ценно място в много домове, но е важно да внимавате какво съхранявате там. Като избягвате съхраняването на важни документи, ценности, електроника, дрехи и други уязвими предмети в мазето, можете да помогнете да защитите имуществото си от потенциални щети и загуби. Разбирането на ограниченията и потенциалните рискове на вашето мазе може да ви помогне да вземете информирани решения за съхранение.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес