Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-добрите десертни сортове грозде?

16 септември 2023, 11:11 часа

„Виктория“

Едри гроздове и зърна, плътна и сладка пулпа. С дългите си, пирамидални гроздове и дълги, големи или средно големи зърна, жълтеникаво-зелени на цвят, сортът „Виктория“ е един от най-ранните, тъй като е естествено сладък в края на юли и началото на август. Пулпата му е хрупкава, плътна, сладка и устойчива.

„Дона Мария“

Типично португалски сорт, има много сладък вкус и мирис на мускат. С големи чепки и зърна, сламеножълти или златисти на цвят. Пулпата му е безцветна, не много хрупкава, но твърде сладка, с мускатов вкус и аромат. Сорт с дълъг и бавен период на зреене, може да се консумира свеж до края на декември.

Кои са най-известните български сортове грозде?

„Алфонс Лавале“

Сочно грозде, с прост и сладък вкус. С едри и сферични зърна, в тъмносини и виолетови тонове, с дебела и грубичка ципа, този сорт се характеризира с големите си цилиндрично-конични гроздове. На неговата умерено хрупкава и сочна пулпа, с прост и сладък вкус, може да се насладите от септември нататък.

„Дона Ува“ („Госпожа Грозде“)

Без семки, с лек мускатов вкус. Елегантните, средно големи гроздове с конусовидна форма дават големи, продълговати зърна с ярък жълто-зелен цвят. Пулпата им е доста хрупкава, с лек мускатов вкус, когато е напълно узряла. Бялото грозде без семки „Дона Ува“, което название се превежда като „Госпожа Грозде“, е готово за бране в средата на юли.

„Мишел Палиери“

Сочна и сладка пулпа. Гроздовете са едри, еднородни, черно-виолетови на цвят; на форма дълги, цилиндрично-пирамидални. Зърната са големи, с овална или почти овална форма и имат средно дебела, плътна кора, което прави гроздето лесно за съхранение и транспортиране.

„Кардинал“

Хрупкав сорт, с лек и свеж вкус. Розово-виолетови на цвят, зърната на това грозде са средно едри, сферични, с твърда ципа и средна дебелина. Гроздовете са големи, цилиндрично-конични и удължени. Пулпата е хрупкава, със сладък, свеж, приятен и лек вкус. Беритбата на този сорт започва в средата на юли.

„Червен глобус“

Сладка и месеста пулпа. Гроздовете на този сорт са изключително едри, а формата им е конично-пирамидална. С виолетово-червен цвят, зърната са големи и сферични, с дебела и плътна ципа. С месеста пулпа и сладък вкус, това грозде може да се опита след средата на юли.

„Кримсон Сийдлес“

Без семки, зърната на този калифорнийски сорта се открояват със своя цвят и сладък вкус. С мастиления си, червеникав оттенък, те имат продълговата, овална форма. Пулпата е с много постоянна текстура. Това грозде има голяма дълготрайност. На сладкия му вкус може да се насладите след септември.

„Клара“

Това е енергичен сорт, адаптиран към крайно горещо време. Зърното е елипсовидно, жълтеникаво. Ципата е със средна дебелина, пулпата безцветна, твърда и хрупкава.

Това е начинът за отглеждане на грозде в двора

„Морена“

Гроздето „Морена“ е черно, има безцветна пулпа, неутрален вкус, малки до средни следи от семена. Видът е с добър баланс на киселинност и захар, с твърда текстура.

„Изида“

Червено десертно грозде, адаптирано добре към големи жеги. Страда от пухкава мана - гъбична болест, която засяга производството. Сортът се отличава с високата плодовитост на пъпките, силно прилепване на зърното към дръжката, естествен размер, твърда текстура и неутрален вкус.

„Мелодия“

Това е нов вид десертно грозде без семки. Стана бързо популярно със сладкия си вкус, напомнящ на ягода, и с розовия си цвят, с тънка, хрупкава, лесна за дъвчене ципа. Сортът е устойчив на плесен и се адаптира добре към силни летни горещини.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес