Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са храните, забързващи метаболизма по естествен път?

14 ноември 2023, 14:11 часа

Хранителните продукти, които проявяват ефекта да ускорят метаболизма и да детоксикират организма, са предимно богатите на катехини и капсаицини вещества, стимулиращи този процес. Следователно, когато тези храни са част от здравословна диета, която е придружена от редовна физическа активност, те улесняват загубата на тегло и подобряват функционирането на организма. Важното е, че в идеалния случай такива храни трябва да бъдат препоръчани от диетолог, тъй като прекомерното им консумиране може да провокира проблеми от типа на безсъние или да причини високо кръвно.

Д-р Татяна Занин обяснява как правилно да се осъществява това. 

Метаболизмът представлява поредица от биохимични процеси в организма, които регулират разграждането и синтезирането на веществата в него. Така се извършват жизненоважни функции, като например дишането, регулирането на телесната температура и натрупване на енергия. А чрез допълнително стимулиране на метаболизма е възможно да се подобрят неговите функции, включително по отношение на генерирането на енергия и разграждането на мастните молекули.

Ето някои храни, които увеличават скоростта на метаболизма.

Разбиха мита за забавения метаболизъм след 30-годишна възраст

1. Лют червен пипер

Този продукт е богат на капсаицин - вещество с противовъзпалителни и антиокислителни свойства, което спомага за обезболяване, предпазва от рак и ускорява метаболизма. Начин на консумация: трябва да консумирате около 3 г лют пипер дневно. Колкото е по-лют, толкова е по-висока степента на капсаицин в него - но прекалената консумация може да причини парене както в устата, така и в стомаха.

2. Зелен чай

Този чай е богат на кофеин и флавоноиди - вещества, които ускоряват метаболизма и улесняват изгарянето на мазнини. Оказва диуретично въздействие, което премахва задържането на течности. Начин на употреба: за да получите ефекта му, е желателно да консумирате 4-5 чаши дневно. Избягвайте консумацията заедно с основните хранения или непосредствено след тях, за да не се възпрепятства усвояването на минерали като калций, желязо и цинк.

3. Канела

Освен че оказва термогенно въздействие, канелата има противовъзпалителен и антиокислителен ефект, облекчава храносмилането и помага в контрола на високия холестерол и диабета. Начин на употреба: може да бъде консумирана като чай или да се прибавя по 1 ч. л. към плодови салати, сокове, смутита и мляко. Дневна норма – максимум 6 грама, което е равно на 1 и 1/4 ч. л.

Как да забавим метаболизма си - ето кога трябва да го правим!

4. Джинджифил

Понеже съдържа веществата 6-джинджерол и 8-джинджерол, джинджифилът засилва образуването на пот и топлина – а това спомага за отслабване и предотвратява наддаването на тегло. Той улеснява храносмилането и се бори с газовете в червата. Може да бъде консумиран като чай или добавен към салати, сокове и смутита.

5. Гуарана

Гуараната помага за засилване на метаболизма, понеже съдържа кофеин. С цел отслабване е за предпочитане да бъде консумирана заедно с чайове или сокове. Начин на употреба: препоръчителното количество е от 1 до 2 чаени лъжички на ден праховидна гуарана. Настойчиво се препоръчва да не се консумира вечер, за да избегнете безсънието.

6. Ябълков оцет

Улеснява процеса на отслабване, защото облекчава храносмилането, създава чувство за ситост, противостои на задържането на течности. Изобилства с антиокислители, които улесняват нормалното функциониране на организма. Начин на употреба: за да подпомогнете диетата си, би трябвало да консумирате от 1 до 2 ч. л. оцет дневно, разтворени в чаша вода; или пък да го използвате за овкусяване на салати и месо.

7. Кафе

Понеже по природа изобилства с кофеин, кафето увеличава скоростта на метаболизма и може да се пие сутрин на закуска или през деня при междинни хранения. Начин на употреба: препоръчват се максимум до 5 чаши от 150 мл дневно, като го избягвате при високо кръвно, гастрит или безсъние.

Внимание! Тази статия е само с цел информация. Пазете се от самолекуване и редовно се допитвайте до медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес