Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са задължителните ястия за Коледните пости?

17 ноември 2023, 17:33 часа

Картофена салата, бобена салата, постни зелеви сърми, тиквеник, пълнени сухи чушки с боб и ориз, боб чорба, леща чорба, праз с ориз, печено на фурна кисело зеле, гъби с ориз, булгур с домати, кисело зеле с ориз на фурна, постни лозови сърми, баница с праз, содена питка, печени ябълки, печена тиква, сушени плодове, щрудел, ядки, постни сладки и други.

Коледната трапеза трябва не само да засища семейството, но и да символизира изобилието и началото на нов живот.

Традиционните коледни ястия в различните страни са много разнообразни, във връзка с края на постите е разрешено голямо разнообразие от храни.

Пости 2023 - всичко важно, което трябва да знаем за тях

Например от 15 ноември до 25 декември продължава православният пост на Рождество Христово, постното меню на Рождество Христово е отличен начин не само да се очистите духовно, но и физически. Храните по време на Коледния пост изключва мазни животински храни, риба може да се яде няколко пъти седмично. Но след постите рецептите за коледни ястия са по-разнообразни, има месо, риба и млечни продукти.

Коледни рецепти

За западноевропейските страни коледните рецепти за печене са особено характерни за сладки ястия. По това време къщите и пазарите наистина са пълни с коледни печива.

Рецептата за коледно печене включва коледни сладки, както и коледни джинджифилови сладки.

Рецептите за коледни торти и коледни бонбони също са много популярни. Англия дори има специална английска коледна торта.

Коледни пости 2023 – ето какво трябва да знаете за тях

Рецептата за коледни сладки е проста, основното е красивият дизайн. За да зарадвате любимите си хора и най-вече децата, ви предлагаме една рецепта за коледни джинджифилови сладки. Ще ви трябват брашно, захар, сода, яйца, масло, какао, мед, подправки. След като смесите съставките и омесите тестото, трябва да го поставите в хладилника за една нощ, така че да се омесят и да се насити с подправки и ще получите особено ароматни коледни джинджифилови бисквитки.

Рецептата за коледни джинджифилови сладки също ще изисква от вас определен артистичен вкус, защото ще трябва да изваяте някакви фигури от тестото. След това сладките се пекат във фурната и се украсяват с глазура.

Коледните сладки се приготвят почти по същия начин. Рецептата за коледната торта е много популярна в Англия. Приготвя се със сушени плодове и ядки, накиснати в някакъв алкохол. За православните християни коледните сладкиши са преди всичко коледна кутия и коледни сладкиши, например коледен пай. Рецепта, която създава празник за децата, са близалки във формата на петелчета. Идеалният вариант за коледно печене би бил коледният чай. Приготвя се от черен чай, джинджифил, канела и портокалова кора.

Също така в много европейски страни задължително коледно ястие е коледната гъска, коледната патица или коледната пуйка. Коледната гъска се приготвя в Германия, Дания, Гърция и Русия. Със сигурност няма да съжалявате, ако на масата ви се появи коледна гъска. Рецептата за коледна гъска обикновено използва ябълки и сини сливи. Коледна пуйка е рецепта, характерна за Англия и САЩ. Коледната салата често се сервира с месни ястия, чиято рецепта може да се различава в различните страни.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес