Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-известните български сортове грозде?

15 септември 2023, 18:44 часа

Мавруд

Мавруд е традиционен български червен винен сорт грозде, един от най-старите и считан за един от най-ценните и висококачествени сортове. Вината от сорта Мавруд са с наситен рубинен цвят и специфичен, много приятен аромат, който съдържа нотки на къпина и зряла черница.

Памид

Памид е най-разпространеният в миналото сорт грозде в България, подходящ за консумация както в прясно състояние, така и за винопроизводство. От гроздето се получават обикновени леки трапезни вина, които са годни за консумация веднага след ферментацията. Памид е подходящ за купажни вина.

Мелнишка лоза

Широка мелнишка лоза е местен сорт грозде за производство на червени вина, отглеждан в Югозападна България, в градски райони като Мелник и град Сандански. Този сорт не се среща в други части на страната, защото узрява много късно. Младите вина от този сорт имат наситен черешов цвят и аромат, развиват се много добре при контакт с дъбови тапи.

Руен

Руен е червен винен сорт грозде, създаден в гр. Пловдив чрез кръстосване на Широка мелнишка лоза и Каберне Совиньон. Гроздето узрява в края на септември. Плодовете му са плътни, тъмносини на цвят, а гроздовият сок е безцветен. Но вината му са тъмночервени и свежи.

Гъмза

Гъмзата е местен винен сорт лоза, разпространен предимно в Северозападна България. Сорт с много висок добив, а гроздето узрява в края на септември, началото на октомври, тоест късно узряване. За съжаление, по време на дъждовна есен този сорт грозде има тенденция да се покрива със сиво гниене. От този сорт се получават млади вина с червено-рубинен цвят и плодов аромат.

Димят

Димят е стар местен български винен сорт грозде, който се отглежда и в Сърбия, Македония, Румъния, Гърция, Турция и Русия. В България е разпространен по Черноморието, в района на град Шумен и в района на Евксиноград. Димят е късно грозде и спада към десертния сорт. Това грозде узрява през втората половина на септември. От гроздето се получават обикновени бели трапезни вина и висококачествен материал за коняк. Сортовите вина са ароматни, обикновено сухи и хармонични.

Мискет

Мискет червен е стар местен български винен сорт грозде, разпространен в цялата страна. Насажденията от това грозде се намират в Сунгурларската и Просенишката котловина, Карловско и Варненско, по-рядко в района на градовете Стара Загора, Ямбол и Враца. Къснозреещ сорт, винен сорт с много добра родовитост. Гроздето узрява през втората половина на септември. Мискет червен е сорт за производство на висококачествени бели вина мискет и се използва за прясна консумация.

Ранна мелнишка лоза

Ранна Мелнишка лоза или Мелник 55 е известен винен сорт лоза. Разпространен е само в района на Сандански и Катунци. Сортът расте добре на хумусно-въглеродни почви или песъчливо-глинести, по-топли почви. Сравнително устойчив на ниски зимни температури. Гроздето е устойчиво на сиво гниене. Гроздето узрява около 20-25 септември. От този сорт се получават вина с наситен рубинен цвят, наситен аромат и потенциал за стареене.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес