Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-честите причини да ви сърбят гърдите

15 март 2022, 12:45 часа

Гърдите са една от най-женствените части от тялото ни и са особено чувствителни. Те моментно реагират на всякакви раздразнения, както и се изменят при ПМС. Други причини за подобен сърбеж може да са екземи, кърмене, протриване или бременност. Много са редки случаите, при които сърбежът на зърната е симптом на по-опасно и сериозно заболяване. Ето и няколко други често срещани причини:

Сухо време и ниски температури

Забелязали сме, че с понижаване на температурите ръцете ни започват да стават по-сухи, да се напукват и дори да прокървяват. Е, това изсушаване и раздразнение може да се случи навсякъде из тялото, не само по ръцете. В такъв случай и ако изпитате силен сърбеж в зоната на гърдите, избягвайте къпането с прекалено гореща вода, защото тя допълнително изсушава кожата, а по-добре се къпете с хладка. Използвайте овлажняващ крем или лосион, за да поддържате добри нива на хидратация и да избегнете прекаленото изсушаване на кожата.

Екземи

Екземата също може да е съпроводена със сърбеж и за по-бързото й излекуване трябва да използвате специален крем или лосион, препоръчително със серамиди в състава. Стероидните кремове също биха помогнали в случая – хидрокортизон е добър пример за това. Консултирайте се с лекар, ако случаят е по-сериозен, той ще ви даде индивидуални и адекватни съвети за правилното лечение спрямо състоянието ви.

Неподходяща прах за пране или сапун

Неподходящите перилни препарати или сапуни и душ гелове за баня също могат да причинят сърбеж в областта на гърдите. Това се дължи на прекаленото наличие на химикали в състава им. Те предизвикват така наречения контактен дерматит и най-често се появяват под формата на сърбящи червени петна по тялото или в определена зона. В този случай изхвърлете старите препарати и ги заменете с хипоалергенни без аромати и оцветители. Ако състоянието ви започне да се успокоява, значи проблемът е бил изцяло в тях.

Неудобно бельо

Тук отново ще говорим за контактния дерматит, тъй като багрилата, материите и състава на бельото ни също може да повлияе негативно върху кожата в зоната на гърдите. Установете дали наскоро не сте започнали да носите ново бельо, което може да е причината за появата на това раздразнение.

Протриване

Ако бельото ви е прекалено тясно или зърната ви се протриват в бюстието или дрехата, е възможно да станат по-чувствителни и да ви сърбят. Подменете бельото или дрехите си с такива в по-голям размер или нанасяйте вазелин върху зърната си, за да подейства като защитна бариера и да ги предпазите от триенето с тъканите.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес