Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои неща замърсяват въздуха в дома ни и как да подобрим качеството му

26 февруари 2022, 09:10 часа

Въздухът, който дишаме, оказва влияние върху нашето здраве и благополучие. За съжаление най-често не е с най-добро качество и, което е по-лошо, няма индикации, че ще се подобри. Според изявление на Световната здравна организация (СЗО), повече от 4 милиона души умират всяка година от замърсяването на въздуха.

Източници на замърсяване в домовете ни

Атмосферният въздух се състои основно от кислород (20,98%) и азот (78,06%). Съставът обаче не свършва дотук. Поради изгарянето на въглища и твърди горива, всеки ден до белите ни дробове достигат опасни частици под формата на суспендиран прах. Тези стандарти понякога се надвишават (дори с няколкостотин процента), особено през отоплителния сезон.

При всяко вдишване ароматните въглеводороди навлизат в тялото ни, вкл диоксини, фурани, бензол и други. Тези частици, невидими с просто око, могат да причинят възпаление на дихателната система, да отслабят имунната система и да влошат симптомите на заболявания като бронхиална астма.

Кои неща замърсяват въздуха в домовете ни

1. Прах - предимно мъртва кожа и изпражнения от насекоми. Той е един от най-честите алергени, които влошават симптомите на белодробни заболявания. Може също да причини възпаление на лигавиците на носната кухина.

2. Животински косми – наред с цветен прашец, акари и прах, той е най-често срещаният алерген. Смята се, че до 10% от световното население може да е алергично към него.

3. Бактерии - те се натрупват предимно върху кухненски плотове, дъските за рязане, в съдомиялни машини и тоалетни. Могат да се съдържат и в сурово месо и неизмити плодове и зеленчуци. Когато попаднат в тялото, те най-често причиняват хранително отравяне, виене на свят и главоболие, диарии.

4. Вируси - разпространяват се предимно по капков път. Можем да донесем опасен и патогенен патоген у дома и чрез ръцете си. Някои видове могат да оцелеят на повърхности до 48 часа. Ето защо е толкова важно систематично и старателно да се мият ръцете и да се дезинфекцират повърхностите, които използваме най-често, главно в кухнята и банята.

5. Мухъл - натрупва се предимно в саксии с растения и може да е резултат от твърде обилно поливане. Появява се и на местата с лоша вентилация и висока влажност. Тези нишковидни гъбички могат да влязат в дихателната система и да причинят задух и да насърчават развитието на алергии и астма.

6. Прахови акари - те живеят предимно върху килими и постелки. Тези малки паякообразни създания изглеждат изключително страшни, когато се гледат под микроскоп. Развитието им се благоприятства от влагата и високата температура. Те се хранят с мъртвата кожа на човек. Могат да причинят диспнея, както и атопичен дерматит и сърбеж на скалпа.
7. Химикали - продуктите, използвани за почистване на банята, могат да съдържат вещества, дразнещи дихателните пътища, включително, например, хлор или амоняк. Те са честа причина за дразнене на лигавиците на очите, носа и гърлото.

Как да подобрим качеството на въздуха у дома?

Все повече хора решават да си купят пречиствател на въздуха, особено когато децата ни страдат от чести инфекции или страдащ от алергии живее под общ покрив. Изследванията показват, че степента на тяхната ефективност се определя преди всичко от вида на филтъра, инсталиран в устройството.

Най-добрият критерий за избор на качествен пречиствател на въздуха е способността да отстранява и най-малките частици, включително вируси, които са вредни за човешкото тяло.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес