Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои хора са по-застрашени от развитие на диабет тип 2 ?

14 септември 2023, 10:38 часа

Някои хора имат навика да седят будни до късно през нощта. Това обаче повишава риска от развитие на диабет. Хората, при които биологичният ритъм включва будуването през нощта и спането през деня, са с 19% по-застрашени от диабет.

Хронотипът са ежедневните цикли на сън и бодърстване и е естествена склонност на организма да спи и да се събужда в определено време. Някои хора могат да си лягат преди полунощ и да стават рано сутрин, но други предпочитат да стоят будни до късно през нощта и да се събуждат по-късно. Те са известни като “нощни птици”.

Времето и качеството на съня се определят от най-различни фактори, но за хронотипа може да има причина, която да идва от генетичния набор. Затова е и трудно да се промени.

Лош сън: 8 неща, които се случват с тялото ви, ако не спите добре

Хронотипът оказва влияние на цялостното здраве на организма. Ако обърнем внимание само на съня, “нощните птици” по-често имат проблеми с него, което ги прави по-податливи към диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. Също така тези хора често водят и нездравословен начин на живот – консумират редовно алкохол, пушат, хранят се с некачествена храна и спят по-малко нощно време. Често страдат от излишни килограми и им липсва физическа активност.

Качественият сън е жизненоважен за правилното функциониране на организма. Липсата или нарушенията му могат да изложат човек на риск от физически усложнения като диабет, сърдечен удар и високо кръвно налягане. Липсата на сън има връзка и с психични заболявания като депресия, например.

Макар и повечето хора да не са “нощни птици”, техният прототип ги излага на най-голям риск от болести, затова те трябва да полагат допълнителни грижи за своето здраве и да се стремят да водят здравословен начин на живот – редовен спорт, оптимално телесно тегло, рядка употреба на алкохол и цигари.

Как да се научим да лягаме и ставаме навреме ?

Хубаво е да се научим да лягаме и ставаме по едно и също време. По този начин организмът свиква и придобива навик. Като за начало е добре да установите от какво количество сън имате нужда. Според специалистите на възрастните са им достатъчни 8 часа качествен сън, за да бъдат бодри и пълноценни на следващия ден. Но хората са различни и тялото има различен метаболизъм, понасят стреса различно и други фактори, по които се различават. Това е и причината някои хора да могат да се наспят за 5 часа, докато на други да са им нужди 9-10 часа сън. Препоръчително е да се научите да лягане рано и да се събуждате без аларма.

12 грешки при подреждането на спалнята, които пречат на съня

Ритуалът за сън също ще ви помогне да заспите по-бързо и лесно. Когато извършвате едни и същи действия преди лягане, то мозъкът свиква с тях и подсъзнателно се настройвате за сън.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес