Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои билки започват да се берат през юни

03 юни 2024, 21:15 часа

Юни е месецът на изобилието от билки, когато природата ни поднася богатство от лечебни и ароматни растения. Не случайно народът е избрал Еньовден за празник, в който да отдаде почитта си към природните лечебни растения. През този месец започва беритбата на някои от най-ценните билки, които се използват от векове в нашата култура и традиции.

Билки, които се берат през юни

Бял равнец (Tanacetum parthenium)

Белия равнец е известен със своите лечебни свойства и се използва за лечение на главоболие, мигрени и други здравословни проблеми. Цветовете се берат малко преди пълното им разцъфтяване, режат се близо до основата на съцветието и се сушат на слънце и след това на сянка или в сушилня.

Баба ми каза кои билки си струва да берем през месец юни

Върбинка (Achillea millefolium)

Върбинката е позната със своите антисептични и противовъзпалителни свойства. Стръковете се берат по време на цъфтежа през юни до август и се сушат на сянка или в сушилня.

Върбинка

Жаблек (Hypericum perforatum)

Жаблекът е известен като естествен антидепресант и се използва за лечение на различни депресии и нервни състояния. Стръковете се берат по време на цъфтежа и се сушат на сянка или в сушилня.

Липа (Tilia)

Цветовете на липата са популярни за приготвяне на чай и се използват за успокояване на нервната система и подобряване на съня. Цветовете се берат през юни и се сушат на сянка или в сушилня.

Най-благодатните билки през месец юни

Лопен (Tussilago farfara)

Лопенът е известен със своите противовъзпалителни и отхрачващи свойства. Венечните листа (без чашката) се събират по време на цъфтежа от юни до септември и се сушат на сянка или в сушилня.

Риган (Origanum vulgare)

Риганът е популярна билка за подправка и се използва за подобряване на вкуса на различни ястия. Стръковете се събират по време на цъфтежа през юни и юли и се сушат на сянка или в сушилня.

Беритбата на билки през юни е не само традиция, но и възможност да се свържем с природата и да се възползваме от нейните блага.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес