Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои билки задължително се берат на Еньовден?

18 юни 2024, 10:44 часа

Еньовден е празник, свързан със Слънцето. Този ден започва с лятното слънцестоене (най-дългият ден в година). Тогава то е в най-високата си точка. То представя символично, победата на „светлината над тъмнината“.

Затова и на Еньовден се казва „приеми светлината“, като светлината е духовното знание, което побеждава невежеството. Корените му са още от древността в езическите ритуали и фолклорните традиции на различните народи.

Култът към Слънцето е широко застъпен в религиите и митологиите на различните етноси. Слънцето е светлина, а светлината е живот. Когато е в зенита си, то се свързва с Ян енергията и на Изток се почита Богът Баща.

За да е здрава годината, в ранен час след падането на росата в сухо и слънчево време се берат 77 билки и половина. Сред тях са липов цвят, жълт кантарион, бял равнец, лайка, мента, мащерка, еньовче, маточина.

От набраните билки, на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец.

Еньовден е! Какви са традициите за този ден

Кои билки задължително се берат на Еньовден:

Лайка

Цветовете на лайката са изключително полезни. Чаят се препоръчва при детоксикация, за пречистване на кръвта и намаляване на холесторола, подобрява стомашно-чревния тракт. Лайката има изключително успокояващо действие и е идеална за подобряване на съня.

Бял равнец

Наричат я още „бяло еньовче“. Билката има 7 разновидности и всички са лековити. Чаят от бял равнец помага при менструация и за хормоните при менопауза. Има кръвосъсирващ и болкоуспокояващ ефект и помага при гастрит, язва, ревматични болки и простуда. Равнецът регулира обмяната на веществата, стимулира работата на бъбреците и успокоява подуването на стомаха.

Жълт кантарион

Жълтият кантарион е често използван за успокояване на нервите, както и при леки депресивни състояния. Билката помага при гастрит, проблеми със стомаха, сърцебиене, главоболие и раздразнителност.

Какво се прави в нощта срещу Еньовден?

Еньовче

Това е растение, което е символ на Еньовден. Билката изчиства тялото от токсини, премахва камъни в бъбреците и помага при проблеми с простата и пикочните пътища. Компресите, направени с настойка от еньовче помагат при кожни възпаления – ожулвания, язви и изгаряния.

Мащерка

Антиоксидантните флавоноиди, терпинен и бета каротин в мащерката предпазват от инфекции и понижават възпаленията в тялото. Билката успокоява дихателните пътища и подобрява устната хигиена. Мащерката помага за намаляване на вредните бактерии, които са в основата на образуването на гъбичките.

Липов цвят

Съдържа витамини, антиоксиданти, флавоноиди, клей, танини и етерични масла, които облекчават състоянието ни при грип и настинка и успокояват нервната система. Липата стимулира храносмилането, бори се с инфекциите на пикочните пътища и намалява риска от хипертония и сърдечно-съдови заболявания.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес