Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои 2 европейски столици са разположени във Финския залив?

03 юни 2024, 08:45 часа

На бреговете на Финския залив се намират столицата на Финландия – Хелзинки, и на Естония – Талин.

Хелзинки

Основан през 1550 г., Хелзинки е спокоен град. За някои дори прекалено спокоен. Който се надява тук на една истински северна и празнична Нова година, често изпитва разочарование: празникът започва и завършва в полунощ. Просто всички гледат фойерверките и се прибират.

Шопинг

Главната търговска улица на Хелзинки носи името на руския император Александър I, който направил града столица на Финландското княжество - „Алексантеринкату“. Тук има магазини на финландски и световни марки от различни ценови категории. В близост са финландският универсален магазин „Сокос“ и търговският център „Кампи“, който се простира в цял квартал.

Коя е столицата на Финландия - официално се говорят 2 езика в нея

Кухня и заведения

В Хелзинки има заведения с кухни от различни региони на света. Вечерята в ресторант струва около 40 евро, включително алкохол. Обаче може да хапнете обилно за 5-10 евро - тук са популярни заведенията, предлагащи ястия на шведска маса.

Основната кулинарна забележителност на Хелзинки е „Ресторантският ден“, който се провежда на всеки три месеца. Тогава всеки желаещ може да отвори собствен ресторант.

Забележителности

Освен с архитектурната си красота, столицата на Финландия привлича туристи с разнообразие от музеи, изложби и фестивали.

Площад „Сенаатинтори“

Първата сграда, която виждате на този площад, е Сенатът. Срещу него е университетът, чиято стара сграда изглежда като огледален образ на Сената. Главната университетска библиотека се намира на ъгъла на „Сенаатинтори“, входът е отворен за всички. Сред заинтересованите има особено много слависти от цял ​​свят заради уникалната колекция от славянска литература. Тя е събрана в библиотеката благодарение на Александър I, който заповядал да се изпраща тук по един екземпляр от всяка книга, издадена в Руската империя.

Музеи

Гостите на столицата със сигурност ще се интересуват от музеи, обединени под егидата на Финландската национална галерия - Музеят за изящни изкуства, Музеят на изкуствата „Атенеум“ (колекция от финландско и чуждестранно изкуство от 18-20 век), музеят за съвременно изкуство „Киасма“, музеят на открито „Сеурасаари“ и др.

Тръгват директни полети от София до Хелзинки

Талин

Столицата на Естония Талин е истински остров от Средновековието сред ултрамодерни високи хотелски сгради и търговски центрове. Градът е домакин на множество празници и фестивали почти през цялата година.

Шопинг

Старият град е пълен с малки магазинчета, предлагащи творби на естонските народни занаяти: сувенири от кожа, стъкло, керамика, доломит, дърво и други материали. Популярни са различни плетени артикули: ярки джъмпери, шалове, шапки, чорапи, ръкавици в широка гама от модели и цветове.

Естонска кухня

За средновековна атмосфера и необичайно меню трябва да отидете в Стария град. Обядът в най-популярния ресторант сред туристите „Old Hansa" струва 40 евро.

Марципанът е основният сладък деликатес на Талин. Рецептата му е измислена преди много години в тукашна аптека. Между другото, тя се намира в Стария град и все още работи.

Забележителности

Много туристи пътуват до Талин, за да изпитат очарователната средновековна атмосфера на Стария град. Гостите, пристигащи тук по море, традиционно започват запознаването си с него от кулата „Дебелата Маргарита“. Гледката е впечатляваща - величествени стени, древна каменна зидария и широка арка, която отваря врати към миналото.

Музеи

Можете да се запознаете с историята на страната в Естонския исторически музей, чиято основна изложба се намира в Стария град.

Сградата на Великата гилдия също съдържа много исторически експонати.

Празници и събития

За радост на туристите културният живот на естонската столица е богат на всякакви празници, фестивали и просто прекрасни традиции.

В началото на юли Старият град се пренася 5 века назад. В „Дните на Средновековието“ изкусни занаятчии със своите чираци, смели рицари и талантливи певци излизат по улиците. Школа по фехтовка и стрелба с лък отваря врати за деца, а пътуващи артисти и музиканти изнасят представления за възрастни.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес