Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е времето да се берат чушките

26 август 2021, 12:55 часа

Времето за събиране на чушки зависи от сорта и вида зеленчук, региона на отглеждането му, спецификата на климата и характеристиките на отглеждането им. Освен това, когато прибирате реколтата от чушки, трябва да се знаят добре препоръките, които дава лунния календар. Какви са характеристиките на събирането на чушки във всеки отделен случай?

Разнообразие и вид

Първата реколта от ранна чушка се прибира 65-85 дни след засаждането. Средносезонни сортове - след 90-100 дни, късни - след 120-140. Така при засаждане на зеленчуци с различни периоди на зреене, прибирането на реколтата може да се извършва от юли до октомври, споделят експерти.

Важно е да се знае, че ако сладките чушки могат да се берат на всеки етап от узряването им (дори и зелените), то горчивите чушки едва след достигане на биологична зрялост. В противен случай няма да е остър.

Правила за събиране

Зеленчуците се изрязват от храстите с остър инструмент (нож, секачка или ножица) на всеки 7 - 9 дни. Това ви позволява да прибират чушките от един сорт на сезон от 3 до 5 пъти. В случай на рязко застудяване, пиперът, когато се отглежда на открито, трябва да се прибере възможно най-бързо. Ако не се реагира бързо, цялата реколта ще бъде изгубена, тъй като зеленчуците ще замръзнат и ще се развалят за кратко време.

Отглеждане в оранжерия

Сроковете за прибиране на чушките в оранжерията зависят от зрелостта и външния вид на зеленчука. Важно е обаче да оберете плодовете преди навлизането на студеното време, тъй като чушките са топлолюбиви. Когато температурата на въздуха падне под определена граница, развитието и образуването на плодове спира.

Отглеждане на открито

Чушките, засадени на открито, започват да се събират на 12-15 август и продължават до 25-30 септември. Беритбата трябва да приключи преди първата слана.

По правилата на лунния календар

Лунният календар препоръчва събирането на чушки само на пълнолуние. Тъй като именно на този етап, според астролозите, чушките имат най-добър вкус, можете да получите значително повече ползи от тях.

Учените смятат чушките за една от най-здравословните храни в света. Те са чудесен източник на фибри и различни витамини, които помагат за поддържане на здравето. Експертите обаче обръщат внимание на още някои свойства на този зеленчук.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес